Jump to content

Az okosan vitatkozó pároknak nagyobb az esélye a boldog kapcsolatra

2018. 02. 21. 09:00

Az okosan, hatékonyan vitatkozó pároknak tízszer nagyobb esélyük van egy boldog kapcsolatra, mint azoknak, akik a szőnyeg alá söprik a kényes témákat - állítják egy csaknem ezer felnőtt megkérdezésével végzett felmérés készítői.

Joseph Grenny, a Crucial Conversations című amerikai könyvsiker társszerzője szerint sokan tévesen úgy vélik, hogy az érzékeny témák megbeszélésének kikerülésével megússzák a veszekedést és ezzel kifejezetten jót tesznek a párkapcsolatuknak - olvasható a The Guardian című brit lap honlapján.

"A legnagyobb hiba azonban, amelyet a párok elkövetnek, az éppen a kikerülés. Érzünk valamit, de nem mondunk semmit. Legalábbis addig, amíg már nem bírjuk tovább" - mondta Grenny. Hozzátette: "azért hajlunk arra, hogy elkerüljük az ilyen típusú párbeszédeket, mert tisztában vagyunk a kitárulkozásunk kockázataival, ugyanakkor fogalmunk sincs róla, hogy a hallgatásunk milyen kockázatokkal járhat. Hajlamosak vagyunk csak az azonnali és nyilvánvaló kockázatokat mérlegelni, anélkül, hogy figyelembe vennénk a döntésünk hosszú távú hatását az intimitásra, a bizalomra és az összhangra".

A megkérdezettek közül minden öt emberből legalább négy mondta, hogy a szegényes kommunikáció szerepet játszott a korábbi kapcsolatainak felbomlásában. A válaszadók fele pedig egyenesen a szakítás meghatározó okaként nevezte meg a nem megfelelő kommunikációt.

Grenny szerint ugyanakkor a válaszadók elenyésző százaléka gondolta magát a felelősnek azért, ha egy párbeszéd nem alakul fényesen. "A legnagyobb nem tudatos hiba, amelyet a párok elkövetnek, hogy nem vállalnak felelősséget az érzelmeikért. Úgy gondoljuk, hogy mások felelősek azért, ahogy mi érezzük magunkat - és nem vesszük észre a saját szerepünket az érzéseinek alakulásában. Ezért van az, hogy amikor megvitatjuk a problémáinkat a szeretteinkkel, akkor gyakran szemrehányást teszünk nekik és védekezésre késztetjük őket".

Grenny szerint a szex, a pénzügyek és a zavaró szokások megvitatása a három legkényesebb téma a párok számára. "Egy kapcsolat sikerességét az érzékeny témák megvitatásának módja határozza meg" - összegezte az író, hozzátéve, hogy az igaz szeretet munkát igényel.

A szakemberek szerint ahhoz, hogy a párok okosan vitatkozzanak, arra van szükség - többek között -, hogy a felek rendezzék a gondolataikat, először koncentráljanak a tényekre, kerüljék a vádaskodó, ítélkező hangnemet, legyenek tapintatosak és őszinték, és nyitottak a partnerük véleményével szemben, hogy a saját nézeteik is megértő fülekre találjanak.

(Forrás: biokalauz.hu;MTI | Kép: pixabay.com)