Jump to content

Etiópiai lepény

2014. 10. 10. 12:30

Az angolban Teff elnevezésű etiópiai gabonából készült lepény létezéséről kevesen tudnak kishazánkban. Ez sajnálatos, mert az egészségszakértők nagyon pártolják a fogyasztását. Íme, az öt ok, hogy miért.

Ha ráunt már a mindennapi ételekre, és szeretne valami újat, de egészségeset kipróbálni, ne habozzon. Az elfogyasztott etiópiai kenyér diétás étrendbe is beillik, viszont a teljes kiörülésű magvak felhasználásának köszönhetően a tápértéke magas.

Egy másik nagy előnye, hogy gluténmentes, így az ételintoleranciában szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. Alapvetően is ebből a fajta gabonából készítik a gluténmentes kenyereket, és péksüteményeket, viszont így egy újítást is kipróbálhatunk. Ezzel az alternatívával akár otthon is készíthetünk gluténmentes, magas tápértékű sütiket, és még az előírt diétát is tarthatjuk.

A harmadik ok, amiért érdemes fogyasztatni, vagy legalább kipróbálni, mert magas a C-vitamin, és kalciumtartalma. 123 mg „teff búza” elfogyasztásával a napi fent említett ásványi anyag forrásunkat fedezni tudjuk.

Magas keményítő ellenálló képessége van, így az emésztés során nincs gond a lebontással. A legtöbb keményítő tartalmú étellel az a baj, hogy nem lehet teljesen megemészteni, így a vastagbélbe jutva károkat okozhat, és károsíthatja az emésztési folyamatot. Egy felmérés szerint az etiópiai kenyér segíti a fogyást, mert teltségérzetet ad, illetve segít szabályozni a vércukorszintet.

Amint a fentiek is alátámasztják, ez egy sokoldalú táplálék. Reggelire, vacsorára, vagy akár egy kis nassolásra is kiváló. Érdemes kipróbálni, veszteni, nem veszthet vele semmit.


(A kép forrása: http://food.amerikanki.com/)