Jump to content

Durián a "büdös" gyümölcs

2015. 02. 11. 12:30

A ˝gyümölcsök királyaként˝ is emlegetett Durián más néven a cibetgyümölcs, három dologtól vált híressé. Büdösségétől, ami miatt nem lehet exportálni, ugyanis nem engedik fel a repülőre, másrészt pedig ízéről, mert szagával ellentétben nagyon finom, és harmadrészt hihetetlen gyógyhatásáról.

Dél-Kelet Ázsiából, származik, de megtalálható Indonéziában, a Maláj-félszigeten, Indiában,Srí Lankán és Thaiföldön is. Ezen kívül termesztik Afrika keleti részén, Dél-Amerikában és Közép-Amerikában.

Ez a terebélyes 35-40 méteres, örökzöld fákon termő gyümölcs, a Durio fafajták csoportjába tartozik, jelenleg 30 ilyen típusú fáról tudunk, ebből mindössze 9 terem ehető gyümölcsöt.
Az egyik ilyen a Durio zibethinus, melynek gyümölcse a Durián. A fa virágai éjjel nyílnak, harang alakúak, a szirmok pedig lapátra emlékeztetnek.

Feltörés után fogyasztható, azonban a benne lévő magok nyersen mérgezőek, evés előtt meg kell őket pirítani, így ezeket célszerű a gyümölcshústól külön tárolni. Egy jól megtermett durián, 30 cm hosszúságú és 15 cm átmérőjű is lehet. Súlya általában 1-6 kg között mozog.Mivel a gyümölcs a fán kocsányokon lóg, termése gömbölyded, tojás alakú. Buzogányra hasonlít.A héja vastag, kemény és tüskés, húsa a citromsárgától a narancsig terjed, fajtától függően. Íze máshoz nem hasonlítható.

A többi gyümölccsel ellentétben a Duriánnak jellegzetes erőteljes, bűzös, rothadó szaga van, egyesek szerint hagymára, terpentinre, mások szerint szennyvízre emlékeztető. Elsőre undort válthat ki, de az íze ennek ellenére fenséges, kissé vaníliaszerű.

Kellemetlen szaga miatt a gyümölcsöt száműzték egyes szállodák kínálatából és a tömegközlekedési eszközökről is kitiltották Délkelet-Ázsiában. Az említett erős szag miatt, a legtöbb légi és hajózási társaság élelmiszer exportjánál tiltólistára került.

A termésben megtalálható az aszkorbinsav, béta-karotin, kalcium, zsírok, foszfor, vas, kálium, keményítő, cukor, víz, nátrium, protein, B1, B2, és B3 vitamin. Jelentős mennyiségű Omega3 zsírsavat tartalmaz. Sok fehérje van benne, így a vegetáriánusok számára is ajánlott.

Felhasználása sokféle lehet, termésből készülhet mártás, fűszer, jégkrém, süti, befőtt vagy éppen shake, a fa részeit pedig a népi gyógyászatban, láz és sárgaság ellen, a távol-keleti régiókban pedig afrodiziákumként használják. Ezenkívül szabályozza a vércukor szintet, ellazítja az idegeket és az izmokat. Egyesek szerint a depresszió ellen is kiváló, ugyanis fogyasztása jókedvre deríti az embert.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát

(A kép forrása: http://hxcorp.com.vn/)