Jump to content

Barnulásmentes alma

2015. 03. 03. 09:00

Egy amerikai gyümölcstermesztő cég kikísérletezett egy olyan almát, mely felszeletelés után nem barnul meg. A tengerentúlon a gyümi néhány éven belül már megvásárolhatóvá válik, ugyanis az Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériuma elfogadta az „Arctic Golden” névre keresztelt kérelmet,  azaz zöld utat adott neki. De vajon miért nem barnul? Meglepő módón nem génmanipuláció áll a háttérben.

Az Okanagan Speciality Fruits (OSF) gyümölcstermesztő cég nyújtott be a kérelmet a nem barnuló almák termesztése, és kereskedelmi forgalomba hozatala céljából. Na, de miért képtelen barnulni?

Az alma barnulásáért egy polifenol-oxidáz nevű enzim a felelős. A barnulás tulajdonképpen egy védekezési reakció, mely az alma szeletelése/harapása során a gyümölcsbe kerülő kórokozók ellen lép érvénybe.
Ezek a polifenol enzimek úgy védik a gyümölcsöt, hogy elkezdik lebontani a szeletelés/harapás közben sérült területeket, az alma belső kérgét, mely látványos barnulást eredményez.

Az OSF kutatói ezt az enzimet manipulálták mesterségesen, egy adott génszakasz módosításával, mely hatására csökken a polifenol-oxidáz szint, és nem barnul meg az alma.
A módosítás ellenére, mégsem változik az alma genetikai szerkezete. Az OSF szerint ezek az almák finomak, egészségesek és mivel nem barnulnak „szépségüket” is megőrzik. Ezen kívül fogyasztásuk teljesen biztonságos és veszélytelen az ökoszisztémára. Állításuk szerint ezek az almákat egyszerűen jó ízűek, nem kell alávetni őket költséges antioxidáns , illetve szulfit-tartalmú kezeléseknek annak érdekében, hogy megőrizzék friss gyümölcshúsúkat, ezáltal jó ízüket.

Az OFS kutatói 1996-óta harcolnak, hogy megszerezzék az almák értékesítéséhez szükséges engedélyeket. Az új „termék” legkorábban 2017-ben hozható kereskedelmi forgalomba, elsősorban Amerikában.

Magyarországra valószínűleg nem fog eljutni a gyümölcs, ugyanis a génmódosított/manipulált gyümölcsökkel kapcsolatosan zéró tolerancia van érvényben. Habár hivatalosan nem számít génmanipuláltnak.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://fogyasztovedelem.hu/)