Jump to content

A leghizlalóbb gyümölcsök négyese

2019. 12. 12. 09:05

A kiegyensúlyozott és rendszeres gyümölcsfogyasztás a betegségmentes tél záloga. Viszont, ha egyszerre maradnánk egészségesek és karcsúak, akkor nem mindegy, hogy melyik hívogató gyümit válasszuk ki a standról. Némelyik ugyanis kifejezetten hizlaló.

Télen nehezebb friss gyümölcshöz jutni, pedig a szervezetnek ilyenkor is szüksége van rá. A szezonális finomságok ugyan képesek pótolni a vitaminokat és ásványianyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van, viszont a nyár ízeit aligha. Épp ezért, ha gyümölcsvásárlásra adod a fejed, és egy kicsit szakítanál a tél ízeivel, akkor mutatjuk, mit ne egyél, ha nem akarsz felszedni néhány plusz kilót a gyümölcsmajszolás közepette.

Banán, ami hizlaló, de legalább természetes antidepresszáns

A banán, ami a gyümölcsök csapatát erősíti, gyorsan lebomlik a szervezetben (a gyomorból 110 perc alatt kiürül), s mivel tele van vitaminnal és ásványi anyag (A-, B-, C-, U-, E-vitamin, vas, réz, jód, mangán, kálium és foszfor), valóságos energialöketet ad, így sportolás előtt érdemes megenni egyet az energiaszelet helyett. Szénhidráttartama magas, egy közepes nagyságú banánban 27 gramm szénhidrát található. Így ha naponta 5 banánt megeszünk csak úgy nasi gyanánt, akkor ne lepődjünk meg, ha idővel egy kis pocakot növesztünk.

Mangó, a szappanfavirágú finomság

A trópusi gyümölcsök alapvetően gazdagok a szénhidrátokban, amelyek közül nem csak a banán, hanem a mangó is ráfért a listára. A mangó ugyan tele van fontos vitaminokkal, íze pedig bármely ételt még finomabbá tesz, viszont magasabb a cukor- és szénhidráttartalma, mint a banánnak. Egy gyümölcsben körülbelül 28 gramm található az utóbbiból.

Ananász, az afrodiziákum

Az édes ízélményt nyújtó gyümölcsöt afrodiziákumként használták, sőt azt tartják róla, hogy édesebbé teszi azt, ami édesebbé kell tenni. Tele van C-vitaminnal, így a téli időszakban kiváló vitaminforrásként szolgál, és az immunrendszert is felturbózza, ellenben 23 grammnyi szénhidrát találhat benne, ami sok.

Alma, az örökkedvenc

A karácsonyi időszak egyik legkedveltebb étele szintén felkerült a toplistára a maga 25 grammos szénhidráttartalmával.

Napi egy alma elfogyasztásával sokat tehetünk szervezetünk kiegyensúlyozott működéséért. A gyümölcsök királynője többek közt segít megelőzni a rák kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet, de gyulladáscsökkentő, májvédő és bőrfiatalító hatásáról sem szabad megfeledkezni.

Tehát, mielőtt gyümölcsöt vásárolnál, győződj meg arról, mibe harapsz majd!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)