Jump to content

5 tévhit a nyári folyadékfogyasztásról

2020. 06. 17. 09:05

Örvendetes, hogy a folyadékfogyasztás fontossága szinte minden nap terítéken van, az viszont már kevésbé, hogy a leggyakoribb félreértések nincsenek letisztázva. Mert a vizet is túllehet adagolni, ahogy a szomjúságérzet sem jó mérce mindig.

Nyáron még a csapból is az folyik, hogy fordítsunk fokozott figyelmet a szervezet hidratálására. Viszont azért nem teljesen mindegy, hogy ezt milyen formában tesszük. Például vannak olyan italok, amelyek egyáltalán nem ajánlottak a kánikulában, míg mások túlfogyasztása szintén ellenkező hatást ér el.

Szomjúságérzet

Általánosságban akkor pótoljuk a folyadékot, ha azt érezzük szomjazunk. Viszont, a dehidratáltság végső „kritikus” jele a már említett szomjúság. Ugyanis mielőtt a sejtek dehidratálttá válnának, szervezetük csomó vészjelzést küld:

- enyhén kiszárad a száj
- tompa fejfájás jelentkezik
- dekoncentráció lép fel
- növekszik a fáradtságérzet

Mennyi az annyi?

Az általános ajánlás szerint legalább két liter folyadékot mindenkinek meg kell innia a nyári időszakban naponta. De ez csak az általános mennyiség. Valójában mindenki szervezete eltérő mennyiséget igényel.

Az egyénenként eltérő ideális folyadékfogyasztási mennyiséget könnyedén kiszámolhatjuk. Kilogrammonként 30-35 ml folyadékra van szükség, tehát egy 60 kilogrammos embernek 1800-2100 ml, azaz 1,8-2 liter folyadékra van szüksége naponta. Viszont az idős emberek esetében napi 1,8 liter folyadék elfogyasztása súlytól függetlenül fontos. Természetesen kánikulában és intenzív edzés alatt ez a mennyiség megnövekszik fél-1 literrel is.

Gyereknek felnőtt adagot?

A tartós meleg esetén a gyerekekre különösen oda kell figyelni, már ami a vízfogyasztást illeti. Mivel a gyerkőcők szervezete több folyadékot igénye, mint a felnőtteké, ezért 0–10 kg testsúly között napi 100 ml × testsúlykilogramm, 11–20 kg között vonjunk le 10-et a testsúlyból, a kapott számot szorozzuk meg ötvennel, és adjunk hozzá 1000 ml-t. 20 kg felett vonjunk le húszat a testsúlyból, ezt szorozzuk meg hússzal, és adjunk hozzá 1500 ml-t.

Víztúladagolás

Igen a vizet is túl lehet adagolni, hogyha hirtelen, több liternyit küldünk le belőle. A hirtelen szervezetbe kerülő több liternyi folyadék felborítja a test elektrolit-egyensúlyát, aminek hatására a szívverés lelassul, a sejtek megduzzadnak, és agyi ödéma, ájulás és életveszélyes állapot is kialakulhat.

Tehát a kulcs, a fokozatosság!

Sportitalt mindenkinek!

Legalábbis azoknak biztosan szükségük lesz rá, akik legalább egy órás intenzív edzést tudnak a hátuk mögött. A sportitalok összetevőiknél fogva pótolják az elvesztett ásványi anyagokat és vitaminokat, valamint megkönnyítik a folyadék felszívódását, emellett gyorsan hasznosítható szénhidrátot tartalmaznak.

(Forrás: biokalauz.co.hu;tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)