Jump to content

Mogyoró, te csodás!

2020. 09. 01. 10:00

Ne csak a ropogtatnivaló és a mogyorókrém jusson róla eszünkbe! Ez a hasznos csonthéjas számos egészségügyi panaszra kiváló!

Ha nassolós típusok vagyunk, de az alakunk is fontos számunkra, nem kell feltétlenül megválunk minden rágcsálnivalótól. A mogyoró olyan növény, amely fogyasztószerként is hatásos! Dél-Amerikából származik, számos országban termesztik – az olaszok és a törökök élen járnak ebben – hazánkban is ültetik, a múlt század 30-as éveiben honosodott meg, de saját mogyorófajtánk nincsen.
Természetesen nem kell bemutatni, hiszen termését nap, mint nap fogyaszthatjuk, akár nyersen, akár sütemény alkotórészeként. Nem is gondolnánk azonban, hogy mennyi értékes tápanyagot tartalmaz!

Panaszok ízletes enyhítője

Nem véletlen, hogy fehérjehiányban szenvedőknek is ajánlják, hiszen közel hatvan százalék zsír, tizennégy százalék fehérje, valamint 5 mg/100 g C-vitamin van benne. Fehérje tartalma sűrített állapotban van, ezért ajánlott jól megrágni és mellé sok vizet inni, főként betegeknek!

A mogyoró olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából, 560 kalóriát tartalmaz. Magja finom étolajat rejt, előnye, hogy nem szárad meg és nehezen is avasodik. Az olaja mellett persze közkedvelt a pörkölt mag fogyasztásának formája is.

Ha gyakran ropogtatjuk, csökkenti szívbetegségek kockázatát, mivel ez a növényi zsiradék alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, s ezek sem az érfalakat ne károsítják, sem a koleszterinszintet nem növelik. Hatással van továbbá a vérnyomásra is.

Sok növényi rostot tartalmaz, B1-, B2-, H- és E-vitamint, és nagyon sok rezet, káliumot, mangánt, cinket és magnéziumot. Bátran fogyaszthatják a cukorbetegek, ásvány-és kálium tartalma miatt, hiszen remek vértisztító! Főként emiatt ajánlott a diabéteszeseknek.

A mogyoró segíti a bélmozgást, hiszen magas rost- és olajtartalma van, de még fogyás mellett is megengedett nasi. Leveléből és a mogyoró vesszőjének kérgéből teát lehet főzni, amely alkalmas bélhurut, bőrgyógyászati problémák és aranyér gyógykezelésére is.

Irány a gasztronómia!

Ha a nassoláson túl akarunk látni, akkor belekeverhetjük salátákba, édes-pikáns ételek mellé, almás, salátás receptekhez kiváló alapanyag a mogyoró.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)