Jump to content

Margarin vagy vaj? Az örök kérdés megválaszolva

2020. 09. 02. 19:00

Volt idő, amikor a zsírt és a vajat mellőztünk konyhánkból, mert ráhúzták az egészégre káros jelzőt. Helyette használtuk a margarint, amelyről azóta már kiderült, hogy nem tartozik az egészséges élelmiszerekhez.

Nézzük, mi szól a vaj mellett. A vaj az egyik legősibb tejtermék. A tej zsírjából készülő vajat régebben nagyon sokoldalúan felhasználtak, ám az utóbbi időben megítélése nem volt kedvező. Azzal vádolták, hogy a vaj a felelős a magas koleszterinszintért és a legtöbb konyhában nem kívánatos élelmiszerként tartották számon. A vajfogyasztás hazánkban is jelentősen megcsappant, pedig a vaj természetes, értékes összetevőkkel rendelkezik, és ha módjával építjük be étrendünkbe, új ízt ad az ételeknek. Fel lehet használni kenőzsiradékként, de ugyanúgy használható sütéshez és főzéshez is. Magas energiaértékű készítmény, ezért mértékkel javasolt fogyasztani. Aki azonban kórosan sovány, műtét után lábadozik, a vaj hozzájárulhat tápláltsági állapotának javításához.

A vajjal szembe állították a margarint, amelyet azonban olcsóbb olajokból állítanak elő. Hogy állaga megfelelő legyen, és minél tovább elálljon, hidrogénezik, színesítőket ízesítőket adagolnak hozzá, hogy ízben mégis a vajhoz közelítsen. A margarin lassítja az anyagcserét, de a szervezet küzd, és hogy csökkentse a margarin káros hatását így megnöveli a máj a vér koleszterinszintjét. A margarin akár a rák kialakulásáért is felelős lehet, ha a szervezet védekező rendszere nagyon meggyengült. Szívbarátként hirdetik, de sok esetben felelős lehet a szívinfarktusért és az érelmeszesedésért is.

A vaj koleszterint tartalmaz, ez tény, de a szélsőséges fogyasztás okoz csak problémát az emberi szervezet számára. A napi tíz grammnyi vaj felhasználása étrendünkben egyáltalán nem bűnös cselekedet. Merjük az olcsóbb margarin helyett a drágább, de természetes vajat használni.

Hogy jobban megértsük mi a különbség a margarin és a vaj között, íme, egy videó:

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)