Jump to content

Valóban cukornádból készülnek a hazai nádcukrok?

2017. 03. 31. 16:30

Az egyre népszerűbb barnacukor és barna nádcukor az egészségtudatosok mindennapjainak szerves része. Ám felmerül a kérdés, hogy hihetünk-e a csomagoláson feltüntet összetevők listájának?

A kérdés nem csak az egyszerű vásárló fejében fordul meg. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is utána járt a dolognak. A Szupermenta projekt részeként a hatóság többek között ellenőrizte a cukorkészítmények eredetét, nehézfém és növényvédőszer-maradék tartalmát, valamint megvizsgálta azt is, hogy valóban több tápanyagot tartalmaznak-e, mint a közismert, cukorrépából készített fehér kristálycukrok. A 25 ellenőrzött termékből 15 esetében kellett hatósági eljárást indítani jelölési hiányosságok miatt. 

A termékteszten 22 barna nádcukrot és 3 barnacukrot vizsgáltak. Ezek közül 20 termék főként külföldről behozott kristályos cukor, 5 pedig kockacukor volt.

A hatóság kockázatbecslés alapján ellenőrizte a termékek ólom, kadmium, higany, arzén és réz, azaz nehézfém szennyezőanyag tartalmát. A kilenc vizsgált nádcukorból négynél a kimutathatósági határ alatti, míg öt terméknél elenyésző mértékű értéket mértek. A növényvédőszer-maradékok vizsgálatát 307 különböző hatóanyagra végezték el a szakemberek, de egyetlen készítménynél sem találtak kifogásolható értéket. Az izotópos mérésekből kiderült, hogy valamennyi nádcukorként megjelölt termék valóban cukornádból készült.

A magasabb ásványi anyag tartalom is átverés?

Az is egyértelműen megállapítható, hogy a barnacukrok és barna nádcukrok nem tartalmaznak számottevően több ásványi anyagot, mint a közismert fehér kristálycukrok. A szacharóz, azaz cukortartalmuk pedig gyakorlatilag megegyezik.

A hatóság szakemberei kifogásolták azokat a termékeket, amelyek bár nem bio élelmiszerek, de a termék jelölésén a cégnévben mégis a „bio” felirat szerepel, és az olyan módon volt megjelenítve, hogy a cégnév a vásárló számára a termék ökológiai eredetét hangsúlyozza, holott az valójában nem biogazdálkodásból származik. A jelölési problémák miatt a NÉBIH a 25 vizsgált termékből 15-nél hatósági eljárást indított.

Szakértő és laikus kóstolók kedveltségi vizsgálaton tesztelték a cukrok küllemét, színét, ízét és illatát. A kockacukroknál szempont volt az oldódás és az is, hogy a cukor nem porlik, miközben kiveszik a dobozból. A teszteket nem csak száraz, hanem „limonádé halmazállapotban” is elvégezték.

A kristályos barnacukrok és barna nádcukrok versenyében a kóstolók kedvence a Happy Harvest Demerara durva szemcsés finomítatlan nádcukra volt. Második lett a Sweet Family finomítatlan nádcukra. A harmadik helyen holtversenyben az Interherb Gurman Mauritiusi Nádcukra és a Gold Pack Demarara finomítatlan nádcukra végzett. 

A kockacukrok között első a Koronás cukor Demerara Nád kockacukra, második a Bio Cubes Bio kocka nádcukra, míg harmadik a Koronás cukor Aranybarna kockacukra lett.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu;nebih | Kép: pixabay.com)