Jump to content

Kölcsönözzön fenyőfát!

2014. 12. 12. 09:00

A karácsonyi fabeszerzésnek is vannak környezetbarát változatai. Állíthatunk műfenyőt, vagy épp ládában árultat, ami utána kiültethető. De ha ezek közül egyik verzió sem nyeri el tetszését, akkor kölcsönözzön!

A karácsonyhoz hozzátartozik a faállítás, a fenyőillat, mondhatni az egésznek ez adja meg a savát-borsát. Sok támadás éri ilyenkor a fakivágás miatti környezetpusztulást okozó kerekedőket, ám abba kevesen gondolnak bele, hogyha kölcsönöznénk a fát, vagy kiültetnék karácsony után, akkor mérsékelnénk a populáció felesleges pusztulását.

Erre a jeles napra általánosságban 1,5 millió fenyőfát vágnak ki, aminek nagy része még mindig szemetesben, vagy az utcára dobva végzi. Aki a fapazarlás ellen lobbizik általában földlabdás fenyőt vesz, viszont abba nem gondol bele, hogy majd a 30 fokos hőmérséklet változás mennyi stresszel jár a növényre nézve, így ez sem a legjobb megoldás. A műfenyőtől ódzkodunk, ami azért érthető, legalább az ünnep lelkét adó fa ne legyen már mű…

A fent említett okokra kínál egyszerű megoldást a fakölcsönzés. Ha az ember kölcsönöz egy fenyőt utána visszaviheti a kereskedésbe, ahol vagy faiskolában növekedik a következő ünnepig vagy egyszerűen visszakerül a természetes élőközegébe. Ha így cselekszünk nem kell annyi fát kivágni (sőt), és az otthon feldíszített becses ékeként tündökölt fa sem kerül a szeméttelepre. Igazi win-win szituáció.

A bérelt fák ugyan picivel drágábbak, viszont az alapvetően 10-12 éves életciklusuk nem rövidül le 1 max. 2 évre, hanem több karácsonyt is kiszolgálnak. Budapest számos részén


(A kép forrása: http://tarogatohangjan.kepeslap.com/)