Jump to content

A pislogás titka

2015. 04. 04. 09:00

A pislogás gyakorisága hangulattól, tevékenységétől, életkortól és a figyelem mértékétől függően eltérő lehet. A pislantás egyszerűnek tűnhet, de meglepő módon sok rejtély övezi miértjét. Egy pislogás, milliónyi izgalmas agyi folyamat következménye.

A pislogás során a lecsukódó szemhéj könnyréteggel vonja be a szemgolyót, így az nem szárad ki. Bármennyire is meglepő ez a folyamat nem kizárólag reflexeredetű. A pislogás időlegesen tompítja a vizuális figyelemért felelős agyi területek éberségét, pusztán azért, hogy ne lássuk a másodpercig tartó sötétséget. Ezekre az „üres” pillanatokra nem emlékszünk, ha visszagondolunk a napi eseményekre, ugyanis az agy ezeket tartalommal tölti ki. Állítólag napi 40 másodperc veszik így el.

Nyugalmi állapotban kevesebbet pislogunk, izgalmi állapotban azonban kétszer többet, mint átlagosan. Olvasás, vagy számítógépezés közben alig hunyjuk le a szemünket, ezért az gyorsabban kiszárat. Megfigyelhető, hogy az imént említett tevékenységek során, akkor szoktunk pislogni, ha lapozunk, vagy oldalt váltunk.

A felnőttek nyugalmi állapotban 15x pislognak percenként, míg egy újszülött csupán 2x. Tévénézés közben 7x pislogunk percenként, ha idegesek vagyunk ez a szám 50-re is emelkedhet, percenként.

Az állatoknál is megfigyelhető az eltérő tendencia. A papagájok 26x is pisloghatnak percenként, míg a struccok csupán egyszer teszik ezt hatvan másodperc alatt.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://photoshoptrainingchannel.com/)