Jump to content

A legnépszerűbb edzésformák I.rész

2017. 09. 19. 09:05

Sétáljunk, fussunk, járjunk edzőterembe? Melyik a legjobb mozgásforma a fogyáshoz?

 

Monspart Sarolta, egykori tájfutó világbajnokunk szerint ( az első nő volt Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot) mozogni azért kell, hogy könnyebb legyen az élet. Hogy könnyebben alkalmazkodjunk, hogy rugalmasabbak lehessünk, ami a mai óriási tempót diktáló világban  bizony szinte napi követelmény. Persze nem könnyű elkezdeni mozogni, különösen akkor nem, ha hosszú évek, esetleg évtizedek telnek el azzal, hogy a legtöbb mozgás, amit végzünk, az az otthonunktól a munkahelyünkig tartó bejutást jelenti. Azt is kocsival.

Már pedig mozogni akkor is kell. És sokunknak fogyni is, sokaknak pedig nem is keveset. Ha szinte lépésről-lépésre kezdjük el a mozgást, rendszeressé téve mindennapjainkban, akkor idővel igénnyé válik majd. De valahogy el kell kezdeni!

Talán a legjobb, amit elsőre választhatunk a gyaloglás. 
A futáshoz hasonlóan a gyaloglást is tetszőleges helyen végezhetjük, ám a könnyű sétánál intenzívebb tempót kell diktálnunk. A dinamikus és lazább szakaszokból álló sétának megvan a maga technikája, amit, ha betartunk, fokozatosan ugyan, de látványos eredményt érhetünk el. Különösen a nagyobb túlsúllyal küzdő embereknek ajánlott előbb bevezetőként gyaloglással kezdeni. Miután leadtak néhány kilót és javult az állóképességük, csak akkor emelhetik fokozatosan a tempót vagy állhatnak át más sportág gyakorlására.

Kocogás, futás
A legősibb, legegyszerűbb, legolcsóbb sporttevékenység és egyben a leghatékonyabb is, hisz minden izmot megmozgat, és jelentős mértékben fejleszti az állóképességet. A változatos terepviszonyoknak és félórányi jó zenének köszönhetően unatkozni sem fogunk, azonban az ízületek védelmében egy kényelmes futócipőt nem árt beszerezni. A kocogás ideális választás a fogyni vágyóknak. Akinek nincsenek szív- és érrendszeri vagy ízületi problémái, az nyugodtan kocoghat. A kocogás kevésbé emeli a pulzusszámot, mint az intenzív futás, viszont sokkal több energiát igényel, mint az egyszerű gyaloglás.

Túrázás
A megfelelő tempóban terepen megtett túrák megemelik testünk terhelését, a pulzusszámot, és így a zsírfelhasználás arányát. Szép tájakon túrázni élvezetes és hasznos időtöltés lehet. A megfelelő kalóriamennyiség felhasználása érdekében ugyanakkor hosszabb ideig kell végeznünk, mint ha futnánk. A futással kombinálva is csinálhatjuk, ez az úgynevezett kiránduló futás, amikor lejtőnek futunk, hegynek sétálunk, síkon pedig tempósan gyalogolunk.

Lépcsőzés
Az egyik legegyszerűbb állóképesség-növelő edzésként számon tartott lépcsőzést szinte bárhol végezhetjük, ahol lépcsősort találunk, de otthoni lépcsőző-gépet is alkalmazhatunk. Fölfelé ne vegyünk fel túl nagy tempót, ne fussunk, mert akkor lihegni fogunk, és nem a zsír fog égni, hanem a szénhidrát (lásd előző hírlevelünket). A módszer ideális választás, amennyiben lábakat, combokat és a fenekünket szeretnénk formába hozni.

Kerékpározás
Az egyik legpraktikusabb zsírégető mozgásforma, ami javítja a kitartást és az állóképességet. Mivel legnagyobb izmainkat, a combizmot és a farizmot veszi igénybe, így fokozottabb lehet a kalória-felhasználás. Nagy előnye a kerékpározásnak, hogy olyanok is végezhetik, akik esetleg térd vagy boka ízületi problémáik miatt nem tudnak futni, vagy nagyon túlsúlyosak. Itt ugyanis nem terhelődik rá a teljes testsúly a lábakra. Figyeljünk ugyanakkor arra, hogy legyen meg a megfelelő terhelés, tehát sík terepen haladjunk az átlagnál gyorsabban, hogy pulzusunk megemelkedjen. Az intenzív zsírégetés érdekében legalább 40 percet tekerjünk közepes tempóban.

Spinning
A spinning egy edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobikóra. Az egyik legkiválóbb cardioedzés, mely az állóképességet fejleszti. Egyetlen spinning edzéssel akár 700-800 kalóriát is elégethetünk egy óra alatt! A ritmusos zenére egy órán át tartó, folyamatos, lelkes, közös tekerés, ahol az edző instrukcióitól függően száguldhatunk országúton, megmászhatunk magas hegyeket, de akár versenyen is részt vehetünk, igencsak jó élettani hatásokkal rendelkezik. Jelentősen javul a keringési rendszer, megerősíti a szívet, hatékonyabb lesz a vér oxigénszállító képessége, erősödik az érfal, nagymértékben javul állóképességünk, ezzel együtt fejlődik tüdőnk hatékonysága is.

Még több sportra vágysz? Katt ide! 

 

(Forrás: biokalauz.hu;marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)