Jump to content

6 dolog, ami a szerelemnél is fontosabb a párkapcsolatban

2018. 01. 16. 14:52

A szerelem olykor nem elég, legyen bármennyire erős, sőt. Ha a legalapvetőbb dolog hiányoznak a kapcsolatból, még a regénybe illő l’amour is tiszavirágélet hosszra vannak datálva. Szerencsére a pszichológia nem hagyta parlagon eme szerelemnél is fontosabb erények feltérképzését. Lássuk hát.

A kapcsolat evolúciójának egyik legszebb pillanata, amikor két ember őszintén kimondja azt a bizonyos szót: „szeretlek”. A reménytelen romantikusok számára talán ennyi elegendő, ám a kapcsolat jóval árnyaltabb és sokrétűbb annál, minthogy az a bizonyos szó, minden alappillérét felülírja.

Sőt néha elvakítja a látásunk a szeretet, és azt gondoljuk, hogy elég „csak” szeretni valakit ahhoz, hogy a dolog működjön. De ez nem igaz. Mert vannak azok a bizonyos értékek, amelyek ugyan olyan fontosak egy kapcsolatban, mint a szeretet.

Bizalom

A bizalom az egyik legfontosabb faktor a párkapcsolatban. Ha nem bízol abban az emberben, akivel párt alkotsz, érdemes elgondolkozni a dolgon, mert ugyan a bizalom fejleszthető és növelhető, de az idő előrehaladtával magától kellene fejlődnie. Ha ez nincs meg, s már az elején bizalmi problémák adódnak, érdemes számot vetni a kapcsolattal.

Őszinteség

A bizalom után az őszinteség a másik fontos tényező. Elvégre a hamis reményre és a szemen szedett hazugságokra épülő kapcsolat végül úgyis dugába dől, attól függetlenül, hogy mennyire szereted a másikat.

Az őszinteség nagy előnye az erős kapcsolaton kívül, hogy a felek közti kommunikációt is fejleszti.

Tisztelet

Függetlenül attól, hogy klisé vagy sem, ahol nincs tisztelet, ott nincs igazi szeretet sem. Hogy tudnál tisztelni valaki olyat, aki tőled ezt elvitatja, és hogy lehet tisztelni azt, aki magát sem képes?

Kommunikáció

A kommunikáció kulcsfontosságú minden összefüggésben. A határok felállítása, az érzelmek és szükségletek kifejezése, mind-mind csak beszélgetés útján lehetséges, akárcsak a másik legmélyebb megismerése is.

Évek múltával sem szabad megkopnia, nem hogy a párkapcsolat első időszakában.

Hűség

Hasonlatos a bizalomhoz. Ha nincs meg az elköteleződésre és hűségre való igény, a másikkal szembeni feltétlen bizalom, akkor minek van az ember egyáltalán kapcsolatban?

A hűség a többi értékhez hasonlóan a kapcsolatok építőelemeként működik. E nélkül az „alapanyag nélkül” a kapcsolat olyan, mint a ház téglák nélkül.

Függetlenség

Vannak olyan párok, akik enni, aludni, lélegezni is csak együtt tudnak, és ez teljesen rendben is van!

Ugyanakkor fontos az is, hogy időről-időre a felek töltsenek egy kis időt külön, még akkor is, ha hasonló hobbit űznek. Elvégre a saját magunkkal töltött idő, értékes, és szükség is van rá.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)