Jump to content

Megtalálták azt a molekulát, amely megvédi a férfiakat

2018. 02. 02. 14:00

Amerikai kutatók bukkantak rá arra a molekulára, amely miatt kevesebb férfi szenved szklerózis multiplexben mint ahány nő. A jelenség egyik ismert oka a férfiak magas tesztoszteronszintjének védő hatása.

A tesztoszteron hormon irányításával termelődő molekula több autoimmun betegségtől is megóvja a férfiakat

A tudósok kiderítették, milyen mechanizmus teszi lehetővé a védelmet. A betegség egérmodelljén azonosították a tesztoszteron hormon irányításával termelődő molekulát, amely valószínűleg védi a férfiakat a szklerózis multiplex (SM) ellen. Amikor SM-es nőstény egereket kezeltek a molekulával, a tüneteik megszűntek Minderről egy, az amerikai tudományos akadémia lapjában megjelent tanulmány számolt be.

Melissa Brown, a kutatás vezetője elmondta, hogy ez a molekula a felelős azért, hogy a férfiaknál mind a szklerózis multiplex, mind más autoimmun betegségek ritkábban fordulnak elő. Az eredmények teljesen új SM-kezelésekhez vezethetnek, amelyekre nagy szükség van.

Egy véletlennek köszönhető a felismerés

A tudósok a tesztoszteron védő hatásának mechanizmusát egy véletlennek köszönhetően fedezték fel. Egy kísérletben hím egereket használtak nőstények helyett, mert az egyik hallgató még nem tudta a nemeket megkülönböztetni egymástól.

Az egyetem kutatói kimutatták, hogy a tesztoszteron hatására az immunsejtek egy fajtája, az úgynevezett hízósejtek vagy masztociták egy védő molekulát, az úgynevezett citokin IL-33-at kezdik termelni a hím egyedekben.

Ez a molekula olyan anyagokat vált ki, amelyek megakadályozzák egy másik immunsejtfajta, a Th17 kialakulását, amely közvetlenül a velőshüvelyt támadhatja meg. A beteg nőstény egerekben több Th17 alakult ki. Amikor megkapták az IL-33 molekulát, a velőshüvely károsodása megszűnt.

(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)