Jump to content

Morfium vagy kávé? Igazából majdhogynem ugan az

2018. 10. 31. 09:00

Egy Brazil kutató, Carlos Bloch Jr. érdekes felfedezést tett, mikor a kávéról végzett hatástanulmányt. Az eredmény sok mindent megmagyarázna, legfőképp azt, miért tud valaki tényleg függőjévé válni.

A kutató egereken végzett kísérletet. A kávé szervezetre gyakorolt hatását kívánta tanulmányozni, és ekkor tapasztalta azt, hogy a kávé úgy hat az egerek agyára és szervezetére, mintha fájdalomcsillapító morfiumot kaptak volna. Ezen felül enyhe nyugtató hatással is bírt. Egy másfajta tulajdonságát is felfedezte: a levágásra ítélt állatokban csökkenti a stresszt.

A kávéban található fehérje morfinhoz hasonló tulajdonságokkal bír. A nyugtató és fájdalomcsillapító szerek a központi idegrendszerre fejti ki hatását, ennek köszönhetően nagyon hamar képes addikciót kiváltani.

A kávé e fajta tulajdonságát természetesen embereken is tesztelték, és akár csak az egerek esetében, itt is azonos hatásmechanizmussal működött. Ez a magyarázata annak, miért érzi jobban magát az illető, mind mentálisan, mind fizikailag egy csésze fekete elfogyasztása után, és persze így már meg van a magyarázata annak is, miért lehet könnyedén rászokni.

 

 

 

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)