A kutató egereken végzett kísérletet. A kávé szervezetre gyakorolt hatását kívánta tanulmányozni, és ekkor tapasztalta azt, hogy a kávé úgy hat az egerek agyára és szervezetére, mintha fájdalomcsillapító morfiumot kaptak volna. Ezen felül enyhe nyugtató hatással is bírt. Egy másfajta tulajdonságát is felfedezte: a levágásra ítélt állatokban csökkenti a stresszt.
A kávéban található fehérje morfinhoz hasonló tulajdonságokkal bír. A nyugtató és fájdalomcsillapító szerek a központi idegrendszerre fejti ki hatását, ennek köszönhetően nagyon hamar képes addikciót kiváltani.
A kávé e fajta tulajdonságát természetesen embereken is tesztelték, és akár csak az egerek esetében, itt is azonos hatásmechanizmussal működött. Ez a magyarázata annak, miért érzi jobban magát az illető, mind mentálisan, mind fizikailag egy csésze fekete elfogyasztása után, és persze így már meg van a magyarázata annak is, miért lehet könnyedén rászokni.