Jump to content

Mikor gyanakodhatunk magnéziumhiányra? (X)

2020. 06. 02. 14:39

Ha a szervezetünk számára szükséges vitaminokra és ásványi anyagokra gondolunk, lehetnek olyanok, akik a kalciumon és a C-vitaminon nem jutnak túl. Kétségkívül ezek elengedhetetlenül fontosak a szervezet megfelelő működéséhez, de vannak még más nélkülözhetetlen ásványi anyagok is, mint például a magnézium, melynek hiánya tünetekkel járhat.

Miért is fontos a magnézium?

Ez a létfontosságú ásványi anyag fontos szerepet tölt be a szerveztünk számos biokémiai folyamatában, hiszen részt vesz több mint 300 enzim működésében.  A magnézium többek között hozzájárul a normál csontozat fenntartásához.

"A magnézium legnagyobb része csontjainkban raktározódik, a többi az izmainkban és a lágy szövetekben található meg."

 A magnéziumnak jelentős szerepe van az izom-, és az idegrendszer megfelelő működésében, a csontjaink és fogazatunk felépítésében és a testünk energiatermelésében is. A testünkben lévő magnézium közelítőleg csupán 1%-a található a vérben. Éppen ezért vérvizsgálattal viszonylag nehéz megállapítani a magnéziumhiányt. A magnéziumhiánynak számos tünete lehet, melyek együttes megléte hiányállapotra utalhat.

Magnéziumhiány néhány tünete

Az alábbiakban felsoroljuk a magnéziumhiány néhány jellemző tünetét, de más tünetek is előfordulhatnak.

Izomgörcsök
A magnéziumhiányban is jelentkező legismertebb tünetek egyike az izomgörcs. Ez a tünet azzal is összefügg, hogy a magnézium a kalcium és a kálium felhasználását is befolyásolja.

Gyakori fáradtság
A magnéziumhiány esetén fokozódik az ideg- és izomingerlékenység, így még nehezebb lehet elviselni a kihívásokat, úgy érezheti az ember, nincs ereje felkelni az ágyból, és nap közben is hamarabb erőt vesz rajta a fáradtság.

Szívdobogásérzés
A magnéziumhiány okozta idegességet, ingerlékenységet, szorongást kísérő egyik fizikai tünet a szívdobogás érzése lehet. Mindenképpen érdemes odafigyelni rá, hiszen jelentősen befolyásolja az életminőségedet.

Idegesség, ingerlékenység, koncentrálóképesség zavara
A csökkent a stressztűrő képesség, az enyhe szorongás, a feszült idegállapot, az átmeneti fáradtság, kimerültség, koncentrálóképesség zavara mind-mind a szervezetünkből hiányzó magnézium jelei lehetnek. 

Magnéziumhiány okai lehetnek

  • fokozott fizikai igénybevétel, 
  • terhesség és szoptatás (a megnövekedett szükséglet miatt)
  • egyoldalú, hiányos táplálkozás (diéta, fogyókúra),
  • emésztési, felszívódási zavarok (bélbetegségek),
  • fokozott magnéziumvesztés (hasmenés, égési sérülés, egyes vizelethajtók szedése),
  • bizonyos speciális gyógyszeres kezelés (egyes antibiotikumok, immunszupresszív készítmények, kemoterápiás gyógyszerek).

A magnéziumhiány egyértelműen, de nem egyszerűen  beazonosítható hiányállapot, ezért érdemes figyelni a magnéziumhiányra utaló tünetek együttes jelentkezésre is. A magnéziumhiány alkalmasan megválasztott magnézium pótló készítménnyel megelőzhető és kezelhető. Természetesen a magnézium tartalmú ételek fogyasztásával is gondoskodhatunk a szervezet magnéziumellátottságának biztosításáról.

További információk a linken!

Csökkent a stressztűrő képessége? Fáradt? Ingerlékeny? Izomremegést, izomgörcsöt észlelt?
Mindezt a nem megfelelő magnéziumellátottság is okozhatja.  Nap 1 filmtabletta segíthet a magnéziumhiány megelőzésében és kezelésében. Válassza a legmagasabb magnéziumtartalmú*, szájon át bevehető, vény nélkül kapható gyógyszert, amely kiválóan felszívódó magnéziumkombinációt tartalmaz.

A Magnézium Béres 375 mg+B6 filmtabletta vény nélkül kapható gyógyszer. Forgalmazó: Béres Gyógyszergyár Zrt. 1037 Budapest, Mikoviny utca 2-4. *Filmtablettaként a legmagasabb magnéziumtartalmú vény nélkül kapható gyógyszer (OGYÉI Gyógyszer-adatbázis, ATC: A12CC, 2020.05).
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(Forrás: szerkesztőség;beresmozgas.hu / Kép: beresmozgas.hu)