Jump to content

Búcsút inthetünk az egyszer használatos műanyagoknak

2021. 06. 01. 10:52

Idén nyáron fordulóponthoz érkezik a műanyaghulladék kezelése hazánkban, ugyanis a kormány kitiltja a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat.

A vendéglátóhelyeken, szórakozóhelyeken keletkező hulladéknak közel fele az egyszer használatos poharakból, tányérokból származik, ezért az ezek kiváltására használható újratölthető poharak, és többször használható tányérok bevezetésével jelentősen csökkenteni lehet a műanyaghulladék mennyiségét. Erre nyújtanak jó példát a műsorban bemutatott cég többször használható termékei, amelyek környezetbarát módon le is bomlanak. Az ilyen poharakat, tányérokat a vendéglátóhelyeken betétdíjas rendszerben használhatják a fogyasztók.

A szolgáltatók már készülnek a változásokra, az elmúlt években előtérbe kerültek az egyszer használatos műanyagok kiváltására alkalmas eszközök – erről készített összeállítást az M1 Kék bolygó című műsora.

A betétdíjas termékek a jövőben egyre nagyobb teret kapnak az életünkben, ugyanis a kormány az új hulladéktörvény bevezetésével a műanyag palackok esetében is visszaváltási rendszer bevezetésére készül. Ennek egyik oka az, hogy az uniós elvárások szerint 2025-re a palackok 77 százalékát vissza kell gyűjteni, 2030-ra pedig a 90 százalékát – ezt pedig szelektív hulladékgyűjtéssel nem lehet megoldani.

A szakemberek szerint a visszaváltási rendszer sokkal hatékonyabb, mint a szelektív hulladékgyűjtés: garantálja az anyag tisztaságát, így szélesebb körben is felhasználható az újrahasznosítás során.

Nagyon fontos az is, hogy a betétdíjakat megfelelően határozzák meg, és a lakosság számára egyszerű, átlátható legyen a rendszer.

„Ha a betétdíj túl nagy, akkor ez az egész rendszer működését megdrágíthatja, ha túl alacsony, akkor nem biztos, hogy visszajön az a palackmennyiség, amit elvárunk, tehát a betétdíjnak van egy optimális mértéke” – mondta el a műsorban Miklósvári Géza, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség elnöke.

A visszaváltási rendszer kialakításának részleteiről már elkezdődött a szakmai párbeszéd.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)