Jump to content

Egzotikus nevű élelmiszerek helyett: superfood hazai kiadásban

2021. 06. 07. 12:11

Ha superfood, akkor egy távoli sziget izgalmas nevű gyümölcsére asszociálunk legelőször, még akkor is, hogy a szóban forgó titulust gyakorlatilag bármilyen zöldségre, gyümölcsre vagy épp húsfélére rásüthetjük. Szuperélelmiszerért azonban nem kell messzire menni, hiszen itthon is találunk olyan ételeket, amelyek a fenti kategóriába tartoznak.

Mielőtt a hazai superfoodokat vennénk górcső alá, érdemes egy pillantást vetni a globális megfelelőire a szuperélelmiszereknek. Spirulina (alga), chia mag, goji bogyó, avokádó, lazac, quinoa, gránátalma, kókusz, kakaó, kendermag, gyömbér, szója, acai bogyó. Láthatjuk, hogy állati és növényi források egyaránt helyet kaptak a felsorolásban és ahány listát olvasunk, mindben lesz eltérés.

Hazai superfoodok

Mivel a superfoodok halmaza tetszésünk szerint tartalmazhat szinte bármit, ezért nagyvonalúan azt mondhatjuk, hogy minden jó minőségű hazai nyersanyag - állati eredetűek (szárnyasok, négylábúak, halak, vadak, tojás, tej és tejtermékek), zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, olajos magvak, gabonafélék (pl.: rizs, tönkölybúza, zab, amaránt, hajdina, köles stb.) - méltán viselhetné a superfood címkét, hisz mértékkel minden helyet kaphat az egészséges életrendben és nincs olyan élelmiszer, melynek ne lenne valami táplálkozástudományi szempontból előnyös tulajdonsága.

Hazai különlegességeink közé sorolható az Észak-Alföldön termő Nagykun rizs (az üzemben teljes gluténmentességet biztosítva előállítanak barna és fehér rizst is, valamint rizslisztet és kását), a Lajosmizsén megtermő magyar citrom, ami egész télen ellátja lédús citrommal hazánkat, a Zala megyében található Becsehely kicsi, édes, kevésbé savanykás kivije, mely a téli saláták és smoothie-k tökéletes alapanyaga lehet – írja az MDOSZ

A fizikai kereteket figyelembe véve a következő cikkben néhány olyan hazai alapanyagot részletezünk, melyek különlegességnek számíthatnak, ritkán hallunk róluk, meglepő az ízük vagy a megjelenésük, ezért a kuriózum és egzotikum faktort maximálisan kielégítik az erre éhes fogyasztó felé, vagy épp egy közkedvelt nemzetközi superfood nagyszerű alternatívájaként szerepelhet.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MDOSZ | Kép: pixabay.com)