Jump to content

Miért jó Pécsnek a biogázüzem?

2014. 05. 05. 10:13

Szerkezetkész a Pécs határában épülő biogázerőmű épületeinek többsége. A 2,1 milliárd forintból megvalósuló létesítmény idén nyáron már készen áll a próbaüzemre. A beruházás jelenlegi készültségi foka közel hetvenszázalékos. A leendő erőmű reaktoraként szolgáló két torony egyenként négyezer köbméter űrtartalmú, 21 méter magas. Egyenként négymillió liter sűrített szennyvíziszapot zárnak majd magukba, hogy abból biogáz termelődhessen. Ugyanakkor a pécsiekben felmerülhet a kérdés, vajon mit kezdenek a biogázzal és ez miért is jó nekik. 

Egyáltalán mi is az a biogáz? Legegyszerűbben megfogalmazva, a szerves anyagok lebontása során keletkező magas metántartalmú, éghető gázelegy. A biogázüzemekben elsősorban könnyen lebomló szerves anyagokat szoktak hasznosítani, mint például élelmiszer-ipari, gyümölcs- és zöldséghulladékot, vágóhídi és húsfeldolgozási hulladékot, konyhai és éttermi szerves hulladékot, használt étolajat és zsírt, ételmaradékokat, romlott élelmiszereket, szennyvíziszapot stb.

Annak ellenére, hogy hazánkban még nem nagyon terjedt el a biogáz hasznosítása, sok mindenre lehet használni. Korábban csak fűtésre használták, de később már nemcsak hőt, hanem villamos energiát is ezzel állítottak elő. A biogázzal ma már lehet épületeket fűteni, melegvizet előállítani, áramot termelni, de már üzemanyagként is használható. Svédország számos városában közlekednek biogázzal működő buszok, de az autósok is előszeretettel használják.

A biogázerőműtől egyébként nem kell „félni”, hiszen egy teljesen zárt rendszer. Robbanásveszélytől sem kell tartani, mivel direkt ilyen célra fejlesztett, speciális robbanás-biztos berendezéseket építenek be. A felhasznált hulladék maradékából szagtalan, csíramentes szerves trágya lesz, amit komposztálás után a mezőgazdaságban használnak fel tápanyag-utánpótlásra.

Szakemberek szerint Pécsről nagyon hiányzott már egy ilyen üzem. Elsősorban áramtermelésre fogják használni, ez fedezi majd a Tettye Forrásház áramszükségletének jó részét. Így ugyanis kevesebb pénzbe fog kerülni a működés, kisebb lesz az áramszámla, és csökken a piactól való függés. Emellett a szennyvíziszapot sem kell elszállítani máshová, hanem felhasználják azt a biogáz előállításához.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/pecsma.hu