Jump to content

A németek szélkerékből tankolnának hidrogént

2014. 05. 27. 15:13

Németországban nem csak beszélnek a megújuló energiák hasznosításáról és nagy terveket szövögetnek, hanem cselekszenek is. Amíg idehaza a nap-, és szélenergia termelés az energiatárolás problémájának megoldatlansága miatt csak széljegyzet a masszív, klasszikus erőművi elképzelések által írt történelemben, addig pár száz kilométerrel arrébb lerakták a Mainz Városi Művek, a Siemens, a Linde és a Rhein/Main Főiskola energiatároló projektjének alapkövét. Sigmar Gabriel szövetségi gazdasági és energiaügyi miniszter az alapkőletétellel együtt a tárca támogatását is átadta a projekthez, ami jövőre már fontos hozzájárulás lehet a németországi energiaváltáshoz.

A szakemberek tervei szerint egy közösen kifejlesztendő berendezés nagyobb mennyiségű hidrogént fog környezetbarát forrású - többek között a környék szélerőműveiből származó - árammal vízbontás útján előállítani. A hidrogént a helyszínen tartálykocsikba töltik, és tárolják, illetve a későbbi áram- és hőtermeléshez közvetlenül a földgáz-hálózatba táplálják.

A mainz-hechtsheim-i létesítmény legfontosabb része az elektrolizáló helyiség, ill. a Siemens által kifejlesztett hidrogén-elektrolizáló rendszer. Az elektrolízis elve ugyan köztudomású, de a mainzi berendezés különlegessége az, hogy 6 megawattos energia-felvétele révén ez lesz a világ legnagyobb ilyen felépítésű hidrogén-elektrolízis üzeme.

Németországban egyébként is meglehetősen sok a megújuló energiát használó erőmű. Ezek energiatermelő képessége erősen függ az időjárástól, s ritka, hogy mindkét típusú erőmű jól teljesítsen egy időben. Azonban májusban volt olyan nap, amikor egyszerre volt szeles és gyönyörűen napos az időjárás. Így a megújuló forrásokból származó, hálózatba érkező energia közel háromnegyede volt a keresletnek.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/hvg.hu