Jump to content

Szemétből termék

2014. 07. 22. 12:28

Az újrahasznosítás, angolul recycle, az anyagában történő hasznosítást jelenti. Az újrafeldolgozás során új termékeket gyártanak a hulladékból. Alapját természetesen a szelektív hulladékgyűjtés képezi, amelynek köszönhetően a hulladék (másodnyersanyag) átalakul valamilyen termékké. Ezzel elsődleges nyersanyagot spórolunk, ami a környezetvédelem egyik fontos momentuma. Persze az újrahasznosításkor is keletkezik hulladék.

A szelektív hulladékgyűjtés a természetvédelem egyik eszköze, azonban csak az összes hulladék alig 20%-át gyűjtjük válogatva.

Ahhoz, hogy a hulladékból termékeket tudjanak gyártani szükséges a szelektív gyűjtés támogatása, valamint az így keletkezett másodnyersanyagokat felhasználó ipar kialakítása is.

Az újrahasznosítás során keletkezett termékek lehetnek:

- upcycling - értéknövelő újrahasznosítás: az anyag minőségének megtartása a fontos, mint például az üveg hasznosítása;

- downcycling - értékcsökkentő újrahasznosítás: az ilyen felhasználás során gyengébb minőségű terméket készítenek.

Magyarországon ötezer gyűjtősziget működik annak érdekében, hogy a szelektíven begyűjtött évi 62 ezer tonnányi szemétből új termékek készülhessenek.

A környezetvédelemben fontos tényező a szelektív hulladékgyűjtés és az ebből újrahasznosított termék gyártása, de ugyanilyen fontos az, hogy a keletkező hulladékot minimalizálni szükséges. Ezt a korszerű technológiák alkalmazásával és a családok fogyasztási szokásainak átalakításával lehet elérni. A műanyag korunk egyik nagy környezetvédelmi kihívása.

Szelektív gyűjtésével hozzájárulunk ahhoz, hogy abból cserép, karó, vödör, gyeprács, cső, zsák, fólia készülhessen. A fehér üvegből italosüveget készítenek, azonban a színes üveg feldolgozására csak külföldön van mód. A fém hulladékból ipari alapanyagokat gyártanak. Az elektronikai hulladékból alapanyagokat készítenek. Az elhasznált gumiabroncsokból út menti hangfogó falak, játszóterek és futópályák burkolata készül.

(Fotó:amerisouthrecycling.com)