Jump to content

A bankszámla tartalma és könyvespolcon sorakozó gyűjtemény párhuzama

2020. 07. 29. 16:05

Kétség sem fér hozzá, hogy van a kettő közt kapcsolat, de aki nem hisz a hétköznapi tapasztalatoknak, annak most a tudomány bizonyítja be.

Egy hosszú és részletes kutatást publikált a World Economic Forum, ami gyerekkori olvasási szokások és a felnőttkori kereset közötti összefüggést vizsgálta.

A felmérés kilenc európai ország bevonásával készült (Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Svédország),és 6000 - 60 év feletti férfit vizsgált, akik 1920 és 1956 között születtek.

A kutatás főként a már fent említett összefüggés miértjére és számszerű megfejtését tűzte ki célul, s persze sikerrel járt. A felmérés eredményéből két nagyon érdekes dolog derült ki:

Minden plusz év, amit tanulással töltünk, 9%-kal növeli az életünk során megkeresett jövedelmünket

illetve

azok, akiket gyerekkorukban nem vettek körül könyvek, mert kevés volt belőlük otthon, kevésbé profitálnak az oktatásból (5%), mint azok a szerencsések, akiknek legalább egy teli polc könyvük volt(21%)

 

A felmérés persze nem általános adatokat közöl, de az eredménytől függetlenül a jelen gazdasági és társadalmi közegben sem lehet kétségbe vonni, hogy az olvasás, és az inspiratív szellemi kihívásokkal teli közeg igen fontos a gyerek számára. Elvégre a televízió és számítógép nem fejleszti a kreativitást, logikát és fogalmazókészséget a könyvvel ellentétben. Az olvasás hiánya, mellőzése pedig a későbbi tanulási folyamatokat is megnehezíti, elvégre, akinek nehezen megy az olvasás, szövegértés, az könnyebben adja fel a komplexebb irodalom átrágását és megtanulását is, mert állandó kudarc éri az akadályok miatt.

Az iskola fontos, mert azzal megteremtjük és meghatározzuk a gyerek társadalmi közegét, de ne feledjük, hogy elsődlegesen a szülőn múlik, hogy hamar kihullik a gyerek az iskolából vagy meglátja a tanulás szépségét.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)