Jump to content

Múzeumlátogatással a koronavírus-járvány okozta stressz ellen

2021. 09. 09. 10:39

A brüsszeli orvosok három egy hónapig tartó kísérlet részeként múzeumlátogatásokat írhatnak majd fel, amelynek célja a mentális egészség helyreállítása a koronavíru-járvány közepette.

A belga főváros legnagyobb kórházában, a Brugmann kórházban a koronavírus-járvány okozta stressz miatt kezelt betegeknek öt ingyenes látogatást ajánlanak fel a város múzeumaiban – olvasható a The Guardian cikkébenEz a fajta gyógymód egy kísérlet része, amelynek eredményeit jövőre teszik közzé. Amennyiben sikeresnek bizonyul a kiégés és a pszichés stressz egyéb tüneteinek enyhítésében a múzeumlátogatás, akkor akár meg is honosíthatják az orvoslásban a „múzeumot receptre” eljárást.

Brüsszel kultúráért felelős vezetője, Delphine Houba elmondása szerint a kutatást a kanadai Québecben végzett hasonló projekt inspirálta, amelynek során az orvosok évente 50 múzeumlátogatást javasoltak pácienseiknek.

A projektben részt vesz a Grand-Place-on lévő közintézmények mellett a Divat és Csipke Múzeum, a Csatornamúzeum, a Garderobe Manneken Pis, valamint a Kortárs Művészeti Központ.

Houba elmondta, reméli, a jövőben magánmúzeumok és -gyűjtemények is csatlakoznak a projekthez. „Meggyőződésem, hogy minden belga múzeum képes szolidaritást vállalni a kiszolgáltatott közönséggel, és gyógyulásuk érdekében ingyenes hozzáférést és támogatást nyújt nekik” – mondta.

Az Egyesült Királyságban már kipróbálták a szociális receptek hasonló elképzeléseit és jelenleg is a demenciában szenvedők betegek kezelésében használják.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)