Jump to content

Külföldi szakemberek látogattak a pécsi biogázüzembe

2014. 06. 06. 13:51

Külhoni energiaügynökségek és egyetemek munkatársai ismerkedtek csütörtökön a Pécs határában épülő biogáz-erőművel. A bejárásra egy éppen most zárult másik energiahasznosítási projekt keretében került sor. A szóbanforgó pályázati program a Manergy címet viseli („Megújuló energiaforrásokra épülő önellátó regionális energiaellátási modellek és helyi energiastratégiák kidolgozása"), és három éven át zajló, közép-európai országokat lefedő nemzetközi programot jelentett – számolt be róla Borkovits Balázs, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség külkapcsolati csoportjának vezető projektmenedzsere.

A projekt céljaként Közép-Európa természeti erőforrásainak védelmét, energiafogyasztásának és széndioxid-kibocsátásának mérséklését tűzték ki. Ehhez az utat környezetbarát energiaszolgáltatási és -fogyasztási formák ösztönzésében, az energiahatékonyság növelésében és a megújuló források nagyobb arányú alkalmazásában látják.

Mivel a projekt a Dél-Dunántúl megújuló energiával kapcsolatos lehetőségeivel is foglalkozott, magától értetődő volt, hogy a pécsi biogáz-üzemet is felkeresse a többi közt osztrák, német, lengyel, olasz és szlovén szakemberekből álló csoport.

Pécs 2013-ban csatlakozott a Polgármesterek Szövetségéhez, vállalva, hogy 2020-ra legalább 20%-kal csökkenti széndioxid-kibocsátását a 2011-es értékekhez képest. A szakemberek az említett vállalás teljesítésében fontos lépésként értékelték a biogáz-üzem megvalósítását.

Amint az ismert, a pécsi biogázüzem-építés munkálatainak befejezését nyárra, a próbaüzem lezárását az év végére tervezik. A majdani erőmű a pécsi szennyvízkezelés befejező eleme. A tisztítási folyamat során keletkező mellékterméket, a szennyvíziszapot az után helyben, a legkorszerűbb technológiával kezelik és hasznosítják majd, a kinyert biogázból pedig városi felhasználásra termelnek zöldáramot.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/pecsinapilap.hu