Jump to content

Házfenntartás fillérekből? Egy biofaluban lehetséges!

2014. 08. 08. 16:00

Önellátó bioenergia felhasználó falvaké a jövő. Nem elterjedt forma ez számos országban, és egy kicsit elképzelhetetlen is, hogy az ipari gépezet lemondd a természet javára, de Németországban semmi sem elképzelhetetlen.

Jühnde annak a „bio falunak” a neve, ahol szinte minden újrahasznosított, vagy épp természeti energiát kiaknázandó elven működik. A világhírnévnek örvendő kistelepülés a biomassza energiafelhasznosításra és termelésre rendelkezett be.

A „bioenergia falu” ötlete a Göttingeni egyetem tudósaitól származik, akik sikeresen kipróbálhatták a modellt a gyakorlatban is, a kormány támogatásával.

A jó földi adottságokkal megáldott szántóföldeken biogazdálkodás, és bio állattenyésztés folyik. Az ott élők a kemikáliáktól mentes termési formákat helyezik előtérbe, így még a gáz felhasználást is organikussá alakították át. A világítás napelemről működik. A fűtés sem okoz gondot, mert az elektromos meghajtású generátort a nyersanyagok erjesztéséből felszabaduló gázokkal hajtják. Minden egyes ház saját fűtési rendszerrel rendelkezik. Ez a technológia környezetkímélő és olcsó is egyben. A biomassza teljes felhasználásával, tehát a bioenergia kihasználásával egy átlagos háztartás évi (!) fenntartási költsége 750€ azaz 229.477 forint – még a legmagasabb árfolyamon átváltva is -, ami döbbenetesen olcsó.A „Jühnde - modellt” eddig 80 másik Német falu adoptálta, és még több pályázat érkezett hasonló tervezettel kapcsolatban. Megéri zöldre váltani!