Jump to content

Viselhető technológiával a koronavírus ellen

2020. 12. 02. 11:16

A COVID-19 megjelenése és terjedése a biometrikus eszközök fejlesztésére is hatással van – innovációs és biztonsági szempontból is.

Vannak rá példák, ahol arcfelismeréssel azonosítják a lázas embereket a tömegben. Ahogy bővülnek a járványhelyzetre építő okosfejlesztések, úgy hangsúlyosabbak a gépi látást igénylő módszerekkel kapcsolatos főként adatvédelmi aggályok. Ez pedig a viselhető kiegészítőket érintő orvosi kutatásokat és a biometrikus termékek fejlesztését is új irányba terelheti.

A témában a New York Times publikált egy hosszabb cikket. Ennek lényege, hogy a koronavírus monitorzására alkalmas viselhető kiegészítők adott esetben felhasználhatók a magánélet megsértésére és a betegséggel nem feltétlenül összefüggő tevékenységek nyomon követésére. Legrosszabb esetben pedig személyes adatokat szolgáltathatnak a kiberbűnözőknek.

Például a michigani Oakland Egyetemen arra készülnek, hogy a BioIntelliSense által gyártott BioButton készülékkel a bőr hőmérsékletét percenként mérjék. Ez már csak azért is problémás lehet, mert a hőemelkedés vagy a láz jelen állás szerint nem feltétlenül bizonyul megbízható jelnek a koronavírus detektálásában. További kérdés, hogy egyáltalán kötelezhetik-e a diákokat ilyesmire.

A németországi székhelyű Kinexon pedig a Tennessee Egyetemmel dolgozik együtt egy olyan, elsősorban sportolóknak szánt viselhető kiegészítő kifejlesztésén, amely a pandémiáig csak a különféle teljesítménymutatókat – például a sebességet – követte nyomon. A SafeZone nevű készülék figyelmezteti viselőjét, ha az túl közel kerülne egy másik, ugyanilyen eszközt viselő személyhez. Ami viszont problémás lehet, hogy az amerikaifutball-szövetség állítólag kötelezően előírja a játékosoknak és a személyzetnek az eszköz használatát.

A Colorado-i Boulder Egyetem csapata egy olyan szenzoros tapaszt alkotott, amely a bőrre ragasztva képes monitorozni annak hőmérsékletét. Ez egyébként önmagában véve még nem újdonság, most viszont a fejlesztők azon dolgoznak, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzethez alkalmazkodva tökéletesítsék a filmréteget.

Az Egyesült Államok haditengerészeti kutatólaboratóriumával együttműködő csapat pedig a nyomtatott áramkörök porózus és rugalmas fóliákba történő beillesztésére szolgáló gyártási eljárást szeretné szabadalmaztatni. Voltaképpen galvanizálatlan fémhuzalokból álló nanocellulóz nyomtatott áramkörös lapokról van szó.

A Maxim Integrated Products is igyekszik gyorsan reagálni a Covid-19 miatti új igényekre. Health Sensor Platform 3 nevű csuklón viselhető kiegészítőkbe integrálható kijelzőjük több mutatót is képes mérni, beleértve a pulzusszámot is, aminek változása utalhat a koronavírus jelenlétére az emberi szervezetben. A vállalat szerint azok a gyártók, amelyek ezt építik be viselhető kiegészítőikbe, azonnali adatgyűjtésbe kezdhetnek, és ezzel legalább hat hónap előnyre tehetnek szert a versenytársakkal szemben - írja az iotzona.hu.

(Forrás: biokalauz.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)