Jump to content

Nem is olyan egyszerű biokertet összehozni

2014. 05. 05. 17:56

Az egyre népszerűbb tudatos táplálkozásnak köszönhetően, napról-napra egyre többen hirdetik magukat biokertészként. Ehhez azonban súlyos szabályoknak kell megfelelni. A biokertészet azonban nem csupán abból áll, hogy nem használunk vegyszereket, műtrágyát, vegyi alapú permetezőszert. Egy mini, biológián alapuló, egyensúlyi rendszert kell kialakítani, ami saját magát szabályozza. Emellett legalább ilyen fontos a locsoló víz minősége és a tápanyagok visszajuttatása is a talajba. A biokertészetet meg kell tervezni: mit, hová és mivel ültetünk. A biokertészet tanulható, ám nagyon fontos, ne akarjunk rögtön az egész kertből paradicsomi állapotokat kicsikarni.

Nem csak az a fontos, hogy a mi kertünkben ne használjunk vegyi anyagot, hanem azt is figyelembe kell vennünk, hogy a szomszéd mit használ a kertjében. Ugyanis ha ő vegyszert használ, a mi terményeink sem lesznek száz százalékig bio termények. Az eladásra szánt bio feliratú termények termesztési feltételei sokkal szigorúbbak, mint a mi biokiskertünk. A 100 százalékosan bio terményeknek nagyon szigorú szabályozása van, melynek egy kiskert nem felelhet meg.

Kertészkedés szempontjából nem az a tiszta víz, ami a csapból folyik. Tiszta víz az esővíz. Persze itt is fontos, hogy hol és hogyan keletkezett, illetve milyen jellegű vegyi szennyeződés van benne. Mégis sokkal tisztább locsolás szempontjából, mint a csapvíz.

A komposztálónkba csak szerves anyag kerülhet, ilyen a konyhai szerves hulladék, lenyírt fű. Ugyanakkor nem kerülhet bele felmagzott gyom, beteg növény, nyomtatott papír, húshulladék, csont, húsevő állatok alma. A komposztáló akkor jó, ha megoldott a szellőzése – mert a rothadó, nyúlós ,,komposzt” értéktelen.

Érdemes letakarni az előkészített földet kartonlappal. Így az alatta lévő gyomok a fényhiány és a pangó pára miatt megrohadnak, életképtelenek lesznek. Az ültetés ilyenkor úgy zajlik, hogy a kartonon lyukat vágunk a palántának, mely miután megerősödik, nem engedi a gyomok mérhetetlen elszaporodását. Ennek az eljárásnak köszönhetően sokkal kevesebbet kell gyomlálni.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/bien.hu