Jump to content

Ínycsiklandó krémlevesek

2015. 08. 08. 12:30

A nyári forróságban gyakran érezi úgy az ember, hogy nem kíván semmit. Ám a meleg csak jobban megviseli a szervezetet ezért az energiapótlásról gondoskodni kell, a mindennapi bő folyadék bevitel mellett. Ha a nehéz ételeket nem is kívánja próbálja ki a krémleveseket. Hideg, folyékony és tápláló.

A krémleves kiváló ebéd lehet egy meleg nyári napon, hidegen és melegen is fogyasztható és szinte bármilyen zöldségből és gyümölcsből elkészíthető, is ízlés szerint. Mutatósak, nagyon finomak és előnyük, hogy gyorsan kész vannak, így elkerülhető a főzés közbeni hőségsokk.

A krémlevesek elengedhetetlen kelléke a tejszín, laktózérzékenyek is bátran elkészíthetik, minden féle melléhatás nélkül, gyümölcsös változatban laktózmentes tejjel sűrítve, zöldséglevesként pedig burgonyával sűrítve a tejszín helyettesítéseként.

Néhány kedvcsináló recept:
Borsókrémleves
Hozzávalók:

  • 30 dkg zöldborsó (mirelit is lehet)
  • 1 fej hagyma
  • 2 krumpli
  • 2 dl. tejszín (el is hagyható, ez esetben több krumplit használjunk)
  • egy marék mentalevél (elhagyható, de kellemes, frissítő ízt kölcsönöz a levesnek)
  • tej, a leves állaga szerint adagolva
  • petrezselyem
  • só, bors, cukor, ízlés szerint

A vöröshagymát felkockázzuk és pár csepp olajon megpirítjuk, ha üvegesre pirult hozzáöntjük a felkockázott krumplit, sózzuk-borsozuk (tetszés szerint ízesítjük,mint a zöldséglevest), majd miután a krumpli már elkezd főni, hozzáöntjük a borsót is (nem célszerű egyszerre,mert a borsó előbb szétfő). Ha mindkét zöldség megfőtt levesszük a tűzről, egy kis tálba szedünk a levéből, hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, elkeverjük, majd visszaöntjük az edénybe, hogy sűrűsödjön. Ezután visszatesszük a főzőlapra, összeforraljuk majd turmixgépbe öntjük. Esetleg kézi botmixerrel összeturmixoljuk.

Ha nem lenne elég krémes, tejjel lehet még hígítani. Tálaláskor petrezselyemmel és mentalevéllel meghintve tálaljuk

Barackkrémleves
Hozzávalók:

  • kb. 1 kg hámozott magozott barack
  • 2 dl natúr joghurt, (barack ízű is lehet)
  • 2 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor (vanília rúd is lehet)
  • Cukor, ízlés szerint

A barackokat megmossuk, kockára vágjuk, és annyi vízzel, ami teljesen ellepi, feltesszük főni (közben ízlés szerint ízesítjük cukorral és vaníliás cukorral). Miután a leves felforrt tejszínnel és a joghurttal sűrítjük. A tejszínt és a joghurtot keverjük jól össze, öntsünk hozzá a forró levesből, majd öntsük vissza és forraljuk át még egyszer.

Miután kihűlt tálalásig tegyük hűtőszekrénybe. Ízlés szerint fahéjjal és tejszínhabbal tálalható.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: youne.com)