Jump to content

A lila burgonya

2015. 09. 09. 16:00

A Dél-Amerikából származó zöldség válfajaiból egy komplett szivárványt is össze lehetne rakni, hiszen annyi színváltozatban létezik, hogy az már megdöbbentő! Az sem mellőzendő tény, hogy nem génmanipulált, így az egyik legalkalmasabb termesztendő bionövény.

A kékes lila árnyalatban pompázó, vastag, feketés héjú burgonya, eredetileg Peru és Bolívia területéről származik. Eredete 200 évre nyúlik vissza, így abszolút kizárható a génmanipulálás lehetősége.

A lilás színe teljesen természetes forrásból fakad, ugyanis a céklában, szederben is fellelhető antocián nevű antioxidáns „festi be” a belsejét. Ennek az antioxidánsnak fontos szerepe van a káros ultraibolya sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben, ezen felül pedig segíti a rákmegelőzést, illetve a vérnyomásra is jótékony hatással van, ha burgonyát nem olajban sütve készítik.

A burgonyabogár nevéhez méltatlan módon elkerüli ezt a színű krumplit, ennek oka, hogy egyszerűen nem kedveli, de ha mégis ráfanyalodna, a növény megrágott levele könnyebben regenerálódik, mint fajtársaié. Ezek miatt egyébként közkedvelt a biotermesztők körében, habár kishazánk farmerjei ódzkodnak tőle.

A burgonya főzve, sütve, és püré formában is tálalható, valamint chipsként is kapható (pl. :a franciák előszeretettel vásárolják). Olajban sütve megtartja a színét, sőt püréként egzotikus díszítőelemként is funkcionál, habár akkor színéből kicsit veszít, és fakóbb, szürkés árnyalata lesz. Ha chipsnek készítik, a színéből semmit sem veszít, és egészen rendkívüli esztétikai élményt nyújt.

Az ára nem is olyan vészes – jó ez relatív – egy kis egzotikus íz élményért, 10 db krumpli vásárlása esetén 500 ft-ot kell fizetni.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép:outofmyshed.files.wordpress.com)