A kékes lila árnyalatban pompázó, vastag, feketés héjú burgonya, eredetileg Peru és Bolívia területéről származik. Eredete 200 évre nyúlik vissza, így abszolút kizárható a génmanipulálás lehetősége.
A lilás színe teljesen természetes forrásból fakad, ugyanis a céklában, szederben is fellelhető antocián nevű antioxidáns „festi be” a belsejét. Ennek az antioxidánsnak fontos szerepe van a káros ultraibolya sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben, ezen felül pedig segíti a rákmegelőzést, illetve a vérnyomásra is jótékony hatással van, ha burgonyát nem olajban sütve készítik.
A burgonyabogár nevéhez méltatlan módon elkerüli ezt a színű krumplit, ennek oka, hogy egyszerűen nem kedveli, de ha mégis ráfanyalodna, a növény megrágott levele könnyebben regenerálódik, mint fajtársaié. Ezek miatt egyébként közkedvelt a biotermesztők körében, habár kishazánk farmerjei ódzkodnak tőle.
A burgonya főzve, sütve, és püré formában is tálalható, valamint chipsként is kapható (pl. :a franciák előszeretettel vásárolják). Olajban sütve megtartja a színét, sőt püréként egzotikus díszítőelemként is funkcionál, habár akkor színéből kicsit veszít, és fakóbb, szürkés árnyalata lesz. Ha chipsnek készítik, a színéből semmit sem veszít, és egészen rendkívüli esztétikai élményt nyújt.
Az ára nem is olyan vészes – jó ez relatív – egy kis egzotikus íz élményért, 10 db krumpli vásárlása esetén 500 ft-ot kell fizetni.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép:outofmyshed.files.wordpress.com)