Jump to content

Mindent megeszünk: bizarr összetevők az élelmiszerekben

2020. 04. 20. 08:30

Miért lesz a vaníliaaroma elképesztően finom a hódok szagmirigyének váladékától és hogy-hogy nem vesszük észre, hogy kenyerünkbe szőrt és hajat sütöttek, a húst pedig szén-monoxiddal kezelték? Az élelmiszeripar nagy kérdéseire keressük a választ, és lerántjuk a leplet a legdurvább összetevőkről, amik finommá teszik betevőinket.

A health.com online magazin egy terjedelmes tanulmány eredményét foglalta össze húsz oldalban, ami többek közt olyan élelmiszeripari eljárásokról és alapanyagokról rántotta le a leplet, amelyekről álmunkban sem gondolnánk, hogy önszántunkból megennénk.

Savtól selymes a kávé

Kávézol? Lehet mától inkább futással vagy néhány kávé alternatívával fogod nyitni a napot. Ugyanis a kávékrémporok kovasavat, azaz Szilícium-dioxidot tartalmaznak.

A szilícium-dioxid a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásvány. Szervezetünk nem tudja hasznosítani, és gyakorlatilag átfolyik rajta. Kárt nem okoz, ellenben bizarr belegondolni, hogy a kávéhoz keverik.

Felhasználását az indokolja, hogy nagy mennyiségű vizet képes magába zárni, így meggátolja a csomósodást. Főként a szárított, vagy por formájában kapható élelmiszerekhez (pl.: fűszerek, levesporok, kávékrémporok, táplálékkiegészítők) adják a gyártók.

Szén-monoxidtól vöröslik a hús

Alapesetben az ember nem tartózkodik olyan helyen, ahol a gyilkos gáz is felbukkan, sőt többen viszolyognak a gázzal működő főzéstől és a fűtéstől is. Az érintettek nem véletlenül szereznek be szén-monoxid jelzőt, és a hatságok sem ok nélkül figyelmeztetnek annak veszélyeire. No, de az élelmiszeripar mégis megeteti velünk, darált hús formájában.

Bizony a szén-monoxidot bizonyos húsok és halak csomagolásához, tartósításához használják, mert a gáz hozzájárul a hús friss, pirosas színének hosszú távú fennmaradásához, mert gátolja az oxidációs folyamat beindulását, azaz a hús megbarnulását.

A gyártók a szén-monoxidot a csomagolásba az oxigén kiszívása után juttatják be, de pánikra semmi ok, mert ez az eljárás a szakemberek szerint nincs negatív hatással szervezetünkre. Viszont, annyiból nem jó, hogy a hús valódi állapotát elfedi a fogyasztó elől.

A vanília és a hódok

Néha furcsa alapanyagok szolgálnak segítségül a tökéletes ízharmónia eléréséhez. Ilyen például a hódok végbélnyílása mellett található szervekből származó anyag. Ez utóbbit már nyolcvan éve felfedezte magának az élelmiszer – és parfümszektor, és előszeretettel hasznosítják is.

A váladékból általában a vaníliaromához szoktak keverni a klasszikus tejszín, tojásságra, cukor és vaníliarúd alapanyagok mellett. Ha a csomagoláson castoreum vagy természetes aromák összetevőt látsz, akkor kezdhetsz gyanakodni.
L-cisztein, a haj a kenyérben

Hajat, szőrt vagy szöszt találni a kenyérben, levesben, húsban, több mint gyomorforgató. Nos van egy rossz hírünk. Az úgy nevezett L-ciszteint a tészták és tésztából készült ételek, így a péksütemények készítéséhez is felhasználják, mivel rugalmasabbá, hosszan tartóan puhává és frissé teszi azokat.

A fent említett anyagot viszont keratinból nyerik ki sósav segítségéve. Keratinban gazdag szöveg ugyebár a haj, állati szőr és toll. mivel más módja nincs az L-cisztein előállításának, ami a friss kenyérhez kell, így marad a haj és szőr, meg a sósav.

Fényes cukorka

Mindközül talán ez tartalmazza a legkevésbé visszataszító alapanyagot, ugyanis a máz csillogását a sellak azaz a Thaiföldön őshonos bíbortetű gyantaszerű váladéka biztosítja. Néha a kávészemek is kapnak belőle, és kedvelt bevonómáz, de szerencsére tisztított változatban kerül rá a váladék.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)