Jump to content

Az eperfogyasztás is hordoz veszélyeket!

2018. 05. 23. 16:00

Méghozzá nem is akármilyeneket. A lakosság 20 százalékánál komoly tüneteket okozhat, ami egyetlenegy alkotóelemének köszönhető. Vajon téged érint?

A legkedveltebb szezonális gyümölcsök egyike az eper. Shakeként, turmix formában, smoothieba öntve, de magában is nagyon finom, és egészséges gyümölcs, ám sajnos az arra érzékenyek számára komoly veszélyeket rejt.

Egy harapás eper, egy harapás allergia

A magyar lakosság közel húsz százaléka érzékeny a hisztaminra, és a magas hisztamin tartalmú élelmiszerekre. Az eper utóbbiak csoportját erősíti, aminek igen magas az említett vegyülettartalma.

A hisztamin túlzott jelenléte a szervezetben gyulladásos tüneteket produkálhat. A légutakban: nehézlégzést, köhögést, míg a gyomor-bélrendszerben fájdalmat, hasi görcsöt, rosszul létet, émelygést, hányingert, hasmenést és puffadást.

A hisztaminra érzékeny embere körében így az eperfogyasztás némi veszéllyel is járthat. Az eper ugyanis allergiás reakciót válthat ki a szervezetben.

Az eperallergia tünetei szerteágazók lehetnek, az első szembetűnő tünet a megjelenő csalánkiütés. A fogyasztást követő első órákban is megjelenhet. Súlyosabb esetben az ajkajk is felpuffadhatnak, de a szemhéj is érintett lehet.

Az eper egészsége

Az erdőkben növő szamócát, mint a kertekben is bőven termő, a levegőt átható illattal betöltő, sokoldalúan felhasználható növényt régen a tündérekkel hozták kapcsolatba. Később Szűz Mária oltalmába ajánlották.

Szárított levelét teakeverékekhez keverve gyógyfűteák íz-, és illatjavítója. A levél szárításakor ügyelni kell arra, hogy a fonnyadó levelekben káros anyagok keletkeznek, amely csak a száraz levelekből tűnik el.

Levelei flavonoidokat (kvercetint), cserzőanyagokat (ellagitanninokat), kávésav származékokat, citrált, triterpén-alkoholt, nyomokban illóolajat tartalmaznak. Termésének magas a C-vitamin tartalma (100 g termésben 60 mg), valamint ásványi anyagok: kalcium, kálium, magnézium, mangán, vas, cink található benne.

Főzetét szájnyálkahártya-gyulladás és fogínysorvadás, teáját gyomor-, és bélpanaszok, hasmenés, aranyér esetén használják. Segít vérszegénység, fáradékonyság, máj, lép, epe működési zavarok ellen. Fagyási sérülésekre szárított terméséből hatásos szer készíthető.

Az eper számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik, így fogyasztását mellőzni, teljesen kiiktatni hiba volna. Ám körültekintő fogyasztása ajánlatos az érzékenységben szenvedők számára, mert a hisztamin okozta nehézségek, emésztési panaszok kellemetlen órákat okozhatnak.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)