Kolbászos rizottó
Hozzávalók 4 személyre
- 0,5 kg rizottó rizs (Arborio)
- Kb. 10 dkg vaj
- 2 dl száraz fehérbor
- 5 dkg frissen reszelt parmezán
- 1 l csirke alaplé (lehet, hogy kicsit többre is szükség lesz, legyen bekészítve elegendő mennyiség)
- 2 doboz aprított, konzerv lucullus paradicsom
- 1 nagyobb szál házi füstölt kolbász
- 30 dkg bébispenót
- bazsalikom
- só, frissen őrölt bors
Nagyon fontos, hogy ne próbálkozzunk jelen esetben mással, csakis a rizottóhoz való rizzsel. Teljesen másképp viselkedik a hagyományos fehér rizsekhez képest, így könnyen pórul járhatunk, ha sima fehér rizzsel állunk neki a folyamatnak. Ma már minden nagyobb boltban, delikátüzletekben találkozhatunk rizottóhoz szánt rizzsel, így beszerezni sem lesz nehéz.
A felaprított fokhagymát beledobjuk a felolvasztott vajba, és enyhén megpirítjuk. Jöhet bele a rizs, amit addig forgatunk, míg a széle üveges lesz. Továbbra is alacsony lángon tartjuk, felöntjük a borral, majd apránként elkezdjük adagolni az alaplevet.
Nagyon fontos, hogy állandó kavargatást igényel, így ne hagyjuk ott a tűzön magában, lefedve!
Közben egy serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott kolbászkockákat. Az alaplé-adagolást addig folytassuk fokozatosan, amíg az összes el nem fogy és viszonylag nedves, de nem levesszerű rizottót kapunk végeredménynek. Még forró, így megszórhatjuk a reszelt parmezánnal, frissen vágott bazsalikommal, összeforgatjuk a paradicsommal és a pirított kolbászafalatokkal. Sózzuk, borsozzuk.
Jól mutat, ha egy maroknyi bébispenóttal is összekeverjük tálaláskor.NÉBIH – tanácsok a rizottó főzéséhez:
Tiszta kézzel és eszközökkel, tiszta környezetben dolgozzunk!
Figyeljük a hozzávalók minőség- megőrzési és fogyaszthatósági idejére!
A bébispenótot, bazsalikomot mossuk meg és csepegtessük le!
A maradék ételt minél hamarabb tegyük hűtőszekrénybe, a rizses ételt 2 napon belül fogyasszuk el.
A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át, úgy, hogy az étel minden pontján alaposan átforrósodjon (75°C–ra legalább ,csak ezután fogyasszuk el!
Almás rizspuding
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg rizottó rizs
- 7 dl teljes tej
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál cukor
- 1 rúd vanília kikapart magja
- egy csipet fahéj
- 2 db közepes alma
- 5 dkg aprított mandula (elhagyható)
A rizst alacsony lángon, megmosás után a vajjal feltesszük főni. Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, kavargatva. Nagyon egyszerű a folyamat, amint a puding besűrűsödött, hozzáadjuk a lereszelt, meghámozott almát, a cukrot, fahéjat, vaníliát. Még a forró tűzhelyen, összedolgozzuk az egészet.
Hagyjuk kihűlni, tálalhatjuk poharakban, de előtte legalább egy órát pihentessük hűtőszekrényben.
Díszítés gyanánt mehet a tetejére aprított mandula.