A rendszertelen étkezés, stressz és kevés mozgás miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal.
Ha valaki gluténmentes diétát tart, akkor a sütés és főzés során helyettesítenie kell a sikért tartalmazó liszteket. Erre a célra több termék is kapható, ám ezek összetételükben különbözőek. Némelyek összetevői
Mindig újabb és újabb diéták hódítanak szerte a világon. A legújabb kutatások azonban úgy tűnik megmutatják végre a fényt az alagút végén. A kutatók meglelhették a biztos fogyáshoz a kulcsot.
Itt a nyár, a zöldségek, a gyümölcsök szezonja. Ezek a táplálékok bőségesen tartalmaznak élelmi rostokat, amelyek fontos összetevői étrendünknek, és a súlykontrollban is jelentős szerepet játszanak. Hogy miért? Erről Sárga Diána tájékoztatott, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.
Az inzulinrezisztencia számtalan szokatlan tünetet produkálhat, és a beteg gyakran csak utólag jön rá, hogy kellemetlen panaszait a magas inzulinszint okozta - hívta fel a figyelmet Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.
Búza, glutén, tojás, tej és szója – leggyakrabban ezek az összetevők okoznak panaszokat akkor, ha valaki ételallergiás vagy ételérzékeny. A kettő ugyanis különböző betegség, az egyik sokkal több embert érint, tüneteik sem teljesen azonosak, a kivizsgálásuk módja pedig teljesen különböző. Sárdi Krisztina, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa az ételallergia és az ételérzékenység közti eltérésekről beszélt.
Nagyon sok esetben az ember cukormentesen próbál étkezni az egészséges táplálkozás jegyében. Ráadásul, ha még olyan betegséggel is kénytelen együtt élni, mint az inzulinrezisztencia, akkor kiemelten fontos, hogy pontosan tudja, miben van cukor, mit kell kerülnie, és mivel érheti el az édes ízhatást a cukor nélkül. Mindemellett sokszor keveredik a cukormentes és a szénhidrátmentes étkezés kifejezése. Hogy mire jók a szénhidrátok, miben találhatóak meg, szükséges-e hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket fogyasztani arról Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.
Egyre ismertebbek a különböző ételintoleranciák. Az általuk okozott szerteágazó tünetektől – gyomor-és bélrendszeri panaszok, bőr- és idegrendszeri tünetek – sokan szenvednek, a felnőttek 15-30 százaléka érzékeny valamilyen ételre.
A pubertáskor igen nagy hormonális változásokkal együtt járó időszak, melynek során kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek. Az egyik leggyakoribb a bőr zsírosodása és a rajta megjelenő gennyes pattanások. Ez mind a
Fejfájás több okból is jelentkezhet: az időjárási változások, frontok következtében, a nyaki csigolyák elváltozása, az izmok merevsége, kialvatlanság miatt, de a stressz is jól ismert hajlamosító tényező. Sokaknál a fájdalom megjelenése az étkezésekhez köthető, ezért érdemes megfigyelni, hogy mit fogyasztottunk a tünetek megjelenése előtt - hívja fel a figyelmet Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.
Az acanthosis nigricansnak nevezett jelenség magasabb inzulinszintre, pajzsmirigyzavarra, illetve Addison-kórra is utalhat ‒ hívta fel a figyelmet Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.
Sokan nem is gondolnak arra, hogy tüneteik hátterében a glutén fogyasztása állhat, a diagnózisra ezért gyakran már csak a szövődmények megjelenése kapcsán kerül sor. A cöliákia egyetlen figyelemfelkeltő tünete lehet