Jump to content

Hormonzavart jelezhetnek a sötét foltok

2018. 08. 28. 16:00

Az acanthosis nigricansnak nevezett jelenség magasabb inzulinszintre, pajzsmirigyzavarra, illetve Addison-kórra is utalhat ‒ hívta fel a figyelmet Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Gyanús folt a bőrön

Az acanthosis nigricans nevű bőrelváltozás olyan zavar, amely legtöbbször valamilyen más betegségekhez társul. Ekkor szürkésbarna színű, göbös elváltozások jelennek meg a nyakon, hónaljnál, mell alatt, valamint más hajlatoknál. Tapintása általában bársonyos és gyakran viszket. Esztétikailag zavaró lehet, ám nem csak ezért fontos szakemberhez fordulni a problémával, hanem azért is, mert sokszor hormonális rendellenességre hívja fel a figyelmet.

Inzulinrezisztencia, pajzsmirigyzavar és Cushing-szindróma is okozhatja

A zavaró bőrelváltozás fennállásakor fontos, hogy az illető minél hamarabb ellenőriztesse hormonparamétereit, ugyanis az esetek többségében valamilyen endokrin probléma húzódik a jelenség hátterében.

Prediabetes, inzulinrezisztencia

Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint gyakran a vérben keringő túl magas inzulinszint okozza a sötét foltokat, ezért az inzulinrezisztencia, PCOS, prediabetes is okozhatja. Éppen ezért érdemes terheléses vércukor- és inzulinszint vizsgálatot végeztetni, hiszen ebből kiderülhet, van-e ilyen jellegű probléma. Ha ez bebizonyosodik, akkor a páciens mindenképp életmódváltásra szorul, hiszen a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás nagyban hozzájárul az inzulin- és a vércukorszint csökkentéséhez. Amennyiben az orvos úgy határozza, az életmód-terápiát gyógyszeres kezeléssel szükséges kiegészíteni.

Pajzsmirigy alulműködés

Érdemes tudni, hogy a prediabetes mellett pajzsmirigy-alulműködés is okozhatja a zavart. Ennek során a szerv túl kevés T3 és T4 hormont állít elő, amire a magas TSH érték hívja fel figyelmet. Bár az állapot során megjelenhetnek a hajlatokban a sötét foltok, ám a betegség leggyakoribb tünetei közé a túlsúly, a székrekedés, a menstruációs problémák, a csökkent hidegtűrés és az alacsony pulzus tartozik. Kezelése gyógyszeres úton történik, mellyel a hiányzó hormonok kívülről pótlásra kerülnek.

Addison-kór

Az Addison-kór a mellékvese kimerülésével függ össze, és az esetek többségében autoimmun eredetű. Ekkor a normálisnál kevesebb kortizol, aldoszteron és nemi hormonok termelődnek. Tünetei a leggyakrabban apátia, gyengeség, hiperpigmentáció – a bőr sötét elszíneződése ‒ a tenyereken és a hajlatokban, alacsony vérnyomás, izomgyengeség. A hormonmeghatározás során reggel mért alacsony kortizolszint, és az agyalapi mirigy által termelt jelentősen emelkedett ACTH észlelhető. A betegség kezelése a hiányzó hormonok pótlásával lehetséges.

(Forrás: biokalauz.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)