Jump to content

Divat vagy életmód a biotáplálkozás?

2013. 12. 18. 11:36

A napjainkban egyre gyakrabban hallott öko- vagy biopiacok elbizonytalanítják az embereket. Ha nem egy ilyen piacon vásárolok, akkor nem is ehetek egészségeset? A friss áruk fogyasztása mindenképpen ajánlott, de nem mindegy, hogy honnan szerezzük be azokat.

Hiszen egy hipermarketben vásárolt hagyma is jöhet Spanyolországból, ennek következtében az ökológiai lábnyoma igen nagy lesz, míg ha a piacon vesszük azzal a helyi termelőket segítjük.

Magyarországon hivatalosan az ökopiacnak keresztelt kezdeményezés 1991-ben indult Frühwald Ferenc, a Biokultúra Egyesület volt elnökének ötletére. Elmondása szerint egy németországi tanulmányúton látták, hogy a helyi biogazdáknak az ottani egyesület hétvégenként lehetőséget biztosít termékeik értékesítésére. A bio minősítést az egyesület bevizsgálta és garantálta.

Bioközértekre Magyarországon nem volt példa, szemben a nyugat-európai rendszerrel, ahol a sarki bioboltban is mindig volt friss biogyümölcs, biozöldség, kecske-, juh- és egyéb tejtermékek, biohús stb.

Mára az ország egész területén vannak ökopiacok. A két gócpont Budapest és a Balaton, mely régió egyértelműen a külföldi turistákra is alapoz. Nemcsak a friss zöldségeket, gyümölcsöket, húst, tejtermékeket lehet kapni ezeken a helyeken, de a feldolgozott bioélelmiszerek, illetve a biotisztítószerek és biokozmetikumok is fellelhetők.

Az árak sokszor akár a duplája is lehet a hipermarketek nyomott áru termékeinek. Ez nem azt jelenti, hogy a biogazdák igyekeznek minél jobban lehúzni minket, de egy termék bio előállítása, vagy egy állat bio nevelése sokkal többe kerül, mint a tömegtermékek.

Ugyanakkor a piacokon a rendelkezésre álló mennyiség korlátozott, hiszen a standon és a szállító járművén kívül a kereskedő egyéb raktározási lehetőséggel nem rendelkezik.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/MTI