Jump to content

Íme, ezekkel a vitaminokkal lehet késleltetni az őszülést

2025. 06. 30. 14:32

Az őszülés idővel mindenkit utolér, ám ezt a folyamatot lehet késleltetni.

Amikor a hajhagymákban leáll a melanin, vagyis a haj festékanyagának termelődése, megjelennek az első fehér hajszálak. A korai őszülés hátterében különböző egészségügyi problémák is állhatnak, például B12-vitamin-hiány, bizonyos ritka daganatos megbetegedések, pajzsmirigyzavarok, vagy a fejtetőn kialakuló vitiligo (szerzett festékhiányos bőrbetegség), illetve a foltos hajhullás (alopecia areata). Emellett a dohányzás is előrehozhatja az őszülés kezdetét – olvasható a Házipatika portál cikkében.

Kiemelték, hogy az őszülést életmódbeli változtatásokkal lehet késleltetni. Ha az ember étrendje nem tudja fedezni a szervezet számára szükséges tápanyagokat, akkor orvossal vagy dietetikussal célszerű a különböző táplálékkiegészítők fogyasztását egyeztetni.

Fontos a kalcium fogyasztása, amely megtalálható a különféle tejtermékekben, a sötét leveles zöldekben, a dúsított gabonapelyhekben és a halakban is.

A rézhiány megzavarhatja a melanin termelődését,

így szerepe van a haj színének elvesztésében is. A földimogyoró, mandula, lencse, lencsével, marhamáj, rákhús és a fehér gombák is tartalmaznak rezet.

A korai őszülést a vashiányos állapot is okozhatja.

Legfőképp a húsokban, a lencsében, a sötét leveles zöldségekben van sok vas, ezekkel párhuzamosan C-vitaminban gazdag étrend is segíthet.

A keratin egy fehérjetípus, amelynek lebomlása a hajhagymákban hajhulláshoz és pigmentációváltozáshoz vezethet. Keratint önmagában nem lehet táplálkozással bevinni, de ha elegendő fehérjét fogyasztunk, a szervezetünk képes átalakítana az aminosavakat keratinná.

A B12-vitamin-hiány az őszülés egyik leggyakoribb oka.

A megfelelő B12-vitamin-szinthez a húsok, a tejtermékek és a dúsított gabonafélék fogyasztásával járulhatunk hozzá.

A B9-vitamin, vagyis folsav hiánya is okozhat őszülést.

Érdemes babot, spárgát, leveles zöldséget és citrusféléket fogyasztani.

A haj fehéredése mögött a D-vitamin hiánya is állhat,

ezért ajánlott a mérsékelt napozás, illetve a tojás és a zsíros halak beépítése is az étrendbe, D-vitamint azonban táplálékkiegészítő formájában is érdemes pótolni, főként a téli időszakban.

A cinkhiány is hatással lehet a haj egészségére. A cink megtalálható a babban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a vörös húsokban és az osztrigában.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)