Amikor a hajhagymákban leáll a melanin, vagyis a haj festékanyagának termelődése, megjelennek az első fehér hajszálak. A korai őszülés hátterében különböző egészségügyi problémák is állhatnak, például B12-vitamin-hiány, bizonyos ritka daganatos megbetegedések, pajzsmirigyzavarok, vagy a fejtetőn kialakuló vitiligo (szerzett festékhiányos bőrbetegség), illetve a foltos hajhullás (alopecia areata). Emellett a dohányzás is előrehozhatja az őszülés kezdetét – olvasható a Házipatika portál cikkében.
Kiemelték, hogy az őszülést életmódbeli változtatásokkal lehet késleltetni. Ha az ember étrendje nem tudja fedezni a szervezet számára szükséges tápanyagokat, akkor orvossal vagy dietetikussal célszerű a különböző táplálékkiegészítők fogyasztását egyeztetni.
Fontos a kalcium fogyasztása, amely megtalálható a különféle tejtermékekben, a sötét leveles zöldekben, a dúsított gabonapelyhekben és a halakban is.
A rézhiány megzavarhatja a melanin termelődését,
így szerepe van a haj színének elvesztésében is. A földimogyoró, mandula, lencse, lencsével, marhamáj, rákhús és a fehér gombák is tartalmaznak rezet.
A korai őszülést a vashiányos állapot is okozhatja.
Legfőképp a húsokban, a lencsében, a sötét leveles zöldségekben van sok vas, ezekkel párhuzamosan C-vitaminban gazdag étrend is segíthet.
A keratin egy fehérjetípus, amelynek lebomlása a hajhagymákban hajhulláshoz és pigmentációváltozáshoz vezethet. Keratint önmagában nem lehet táplálkozással bevinni, de ha elegendő fehérjét fogyasztunk, a szervezetünk képes átalakítana az aminosavakat keratinná.
A B12-vitamin-hiány az őszülés egyik leggyakoribb oka.
A megfelelő B12-vitamin-szinthez a húsok, a tejtermékek és a dúsított gabonafélék fogyasztásával járulhatunk hozzá.
A B9-vitamin, vagyis folsav hiánya is okozhat őszülést.
Érdemes babot, spárgát, leveles zöldséget és citrusféléket fogyasztani.
A haj fehéredése mögött a D-vitamin hiánya is állhat,
ezért ajánlott a mérsékelt napozás, illetve a tojás és a zsíros halak beépítése is az étrendbe, D-vitamint azonban táplálékkiegészítő formájában is érdemes pótolni, főként a téli időszakban.
A cinkhiány is hatással lehet a haj egészségére. A cink megtalálható a babban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a vörös húsokban és az osztrigában.