Jump to content

Jobban ízlik az étel, ha bionak hisszük

2014. 01. 20. 13:02

A svéd tanulmány következtetése alapján pusztán a bio jelző is elég volt ahhoz, hogy megváltoztassa a várakozásokat és ennek megfelelően az érzékelést. A biotermékek vonzereje abban rejlik, hogy az ilyen jelzővel ellátott gyümölcs, zöldség, tojás és hús általában növényvédő szerek, műtrágya vagy egyéb vegyszerek alkalmazása nélkül kerül a polcokra.

A kutatók nem ételen, hanem italon tesztelték az összefüggést: egy csoport tagjainak két csésze átlagos kávét adtak, ám azt mondták nekik, hogy az egyik bio. Amikor utána megkérdezték a résztvevőket, hogy melyik volt finomabb, mindenki az organikusnak mondott változatot jelölte meg, noha igazából egyik sem volt az.

Az értekezésből kiderül, egyre több élelmiszer kapható morális ítéletet tartalmazó címkével, például olyannal, hogy őstermelőtől származik, vagy organikusan termelt összetevőkből készült. Ezek a társadalmi vagy a környezetvédelmi felelősség eszközével hatnak a tudatunkra. Sikerült kimutatnunk, hogy az ökocímkék nemcsak arra ösztönöznek, hogy hajlandók legyünk többet fizetni egy-egy termékért, hanem még az ízérzékelést is befolyásolja.

„Az olyan, ültetvényekről származó cikkeknél, mint a kávé, a fogyasztók könnyen el tudják képzelni a minőségbeli különbségeket a mezőgazdasági és a gyártási folyamat eltéréséből adódóan" - magyarázta a kutatóként közreműködő Patrik Sorqvist, akinek csapata korábban rávilágított, hogy a feltételezések alapján az organikus élelmiszerek egészségesebbek és kevesebb kalóriát tartalmaznak.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/news.noinetcafe.hu