Jump to content

Mit jelentenek a védjegyek a biotermékeken?

2014. 04. 08. 13:35

Bármilyen hihetetlennek is tűnik, pár évszázaddal korábban őseink a legmegbízhatóbb, klasszikus biogazdálkodást folytattak. Mivel vegyszereket még nem ismertek, a talaj termékenységét vetésforgóval, pillangós növényekkel, trágyázással tartották fenn. A kémiai növényvédelem is kezdetleges volt (bordói keveréket, ként használtak, esetleg mésszel lefestették a gyümölcsfák kérgét). Az első világháború után felszabadult termelési kapacitásokat használták fel a mezőgazdaság megújítására, azaz a termelékenység műtrágyázással történő növelésére, illetve a harci gázokat a rovarkártevők és gombabetegségek elleni védekezésre. Ugyanakkor már ekkor voltak olyanok, akik felhívták a figyelmet arra, hogy gazdálkodni a természeti folyamatok tiszteletben tartásával kell, különben a minket körülvevő élővilág sérül.

Emellett a megtermelt áruk minősége romlik, és ennek a minőségromlásnak köszönhetően az ilyen árukat fogyasztó emberek egészségére is kedvezőtlen hatással lesz. És így alakultak ki az első biogazdálkodók.

Ugyanis azok, akik ezen figyelmeztetésre nyitottak voltak, megalapították az első, olyan gazdaszervezetet, amely lefektette a ma alkalmazott szabályrendszer alapjait. Az agroinform.hu cikkéből kiderül, ez a szervezet Rudolf Steiner előadásainak hatására 1927-ben alakult, és a mai Demeter mozgalom elődje volt. A későbbiekben más újítók hatására más elvi alapokon újabb és újabb szervezetek alakultak.

Ezek a mozgalmak sokáig elszigetelten működtek, majd 1972-ben megalakították világszervezetüket, az IFOAM-ot és Európában 1991-re elérték, hogy közösségi védelem álljon az ökológiai gazdálkodók, az ökológiai termelési módszer és a termékek mellett.

Az akkor megalkotott jogszabály valódi előrelépést jelentett, és fontosságát jól mutatja, hogy később ez a jogszabály, azaz a Tanács 2092/91 EGT rendelete pár új szabállyal kiegészülve adja az EU-ban forgalmazott biotermékekre vonatkozó szabályozás aktuális változatát.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/agroinform.com