Jump to content

Félkilós biocitrom is terem a kaposvári kertben

2014. 04. 16. 13:15

Évente több tíz kiló citrom terem egy kaposvári családi ház kertjében. Szinte roskadoznak a fák a gyümölcsöktől, a tulajdonos idén egy fél kilós példányt is szüretelhetett. És ami igazán elismerésre méltó, a gyümölcsök igazi bio citromok, hiszen a permetezést még hírből sem ismerik a fák. Bármilyen hihetetlen, a csaknem fél kilós citrom egy kaposvári kertben termett. Baksa Sándor csaknem 20 éve foglalkozik citromfák nevelésével. Azt mondja, mindennek a titka a tápoldat, az öntözés, a fény és a megfelelő hőmérséklet. A kiváló szakember a somogytv.hu-nak elmondta, nem sörrel mosogatja, hanem tápoldatozza a citromjait, ennek hatására lesznek olyan szépek. Véleménye szerint a termőre fordulás az olyan 2-3 év, mire tényleg valóban termőre fordul a növekedéstől függően.

Jelenleg négy termő citromfán szinte roskadoznak a sok gyümölcstől, de már hat kis citromfát is nevelnek. Nemcsak az udvaron van zsúfoltság, a hidegebb hónapokban a házban is, hiszen a telelést is meg kell oldani. Ugyanis benti telelés van, ennek következtében ha melegebb van, akkor vagy a levelét, vagy a virágát, ledobj a fa.

Baksa Sándor télen havonta, nyáron kéthetente tápoldattal ápolja citromfáit. Nyáron kétnaponta pedig egy vödör vízzel is öntözi a növényeket. A gondoskodást pedig - ahogy a kaposvári kert látványa is mutatja, meghálálják a fák. A kisebbek 4-5, a nagyobbak pedig - bármilyen hihetetlennek tűnik - évente 20-25 kiló termést hoznak.

A citrom mérete közepes és göcsörtösebb, mint a megszokott citromok. Ha vegyszermentes citromot fogyasztunk, akkor annak a héja is igen jó süteményekbe. A máj méreglerakódásait tisztítja, féreghajtó és puffadásgátló hatása van. A citromlé tele van C vitaminnal, amelyre a szervezetnek folyamatosan szüksége van, csillapítja a szomjúságot. A citrom préseléséhez csak üveg vagy porcelán prést használjunk, a műanyag és a fém prések tönkreteszik a citrom természetes értékeit.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás: biokalauz/somogytv.hu