Jump to content

Világszerte egyre nagyobb méreteket ölt az élelmiszer-pazarlás

2014. 04. 29. 17:18

Noha egyre gyakrabban hallani arról, mennyi mindent kell tennünk az egészségünkért, az emberek erre egyáltalán nem figyelnek. Vagy azért mert egyszerűen nincs rá energiájuk, idejük, vagy pedig azért, mert egyáltalán nem érdekli őket a tudatos táplálkozás. Így hiába magyarázzuk nekik, hogy mitől egészségesebb a bioélelmiszer a hagyományosnál, nem különösebben érdekli őket. Fogyasztói társadalomban élünk, aminek kétség kívül megvannak a maga előnyei, azonban a pozitívumok mögött lényegesen több negatívum található, amelyeket nagyon sokan nem hajlandóak elfogadni, vagy csak egyszerűen meglátni.

Ilyen kényes téma többek között az élelmiszer-pazarlás is, ami olyan elképesztő méreteket ölt, hogy sokan fel sem tudják fogni a súlyát. A legutóbbi kutatások szerint csak az Egyesült Államokban egy átlagos család havonta fél mázsa, tehát 50 kilogramm, még fogyasztható élelmiszert dob ki a szemétbe - elsődlegesen a túlvásárlás miatt.

Ez azonban nem amerikai „betegség”, hiszen itt Európában is egyre rosszabb a helyzet. Angliában például a családok által megvásárolt élelmiszer-mennyiség egyharmada kerül minden hónapban a kukába, míg Svédországban az egynegyede.

Magyarországról pontos adatok nincsenek, azonban elég beszédes, hogy egy hónap alatt közel 2 millió tonna élelmiszer kerül szemétbe. Ez a mennyiség éppen elég lenne ahhoz, hogy jól lakjon az a több százezer alultáplált magyar ember - közülük legalább 10 ezer gyermek - akik nap, mint nap éheznek. Leginkább a minőségre való törekvés – sokaknál a sznobság - áll az elképesztő élelmiszer-pazarlás hátterében.

A mértéktelen élelmiszer-pazarlás miatt azonban már lassan több élelmet dobunk ki, mint amennyit elfogyasztunk. Kutatók szerint már csak néhány év, és az élelmiszer-pazarlásból kifolyólag komoly ételhiány léphet fel nem csak a fejlődő, hanem a fejlett országokban is.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/noihirek.hu