Ilyen kényes téma többek között az élelmiszer-pazarlás is, ami olyan elképesztő méreteket ölt, hogy sokan fel sem tudják fogni a súlyát. A legutóbbi kutatások szerint csak az Egyesült Államokban egy átlagos család havonta fél mázsa, tehát 50 kilogramm, még fogyasztható élelmiszert dob ki a szemétbe - elsődlegesen a túlvásárlás miatt.
Ez azonban nem amerikai „betegség”, hiszen itt Európában is egyre rosszabb a helyzet. Angliában például a családok által megvásárolt élelmiszer-mennyiség egyharmada kerül minden hónapban a kukába, míg Svédországban az egynegyede.
Magyarországról pontos adatok nincsenek, azonban elég beszédes, hogy egy hónap alatt közel 2 millió tonna élelmiszer kerül szemétbe. Ez a mennyiség éppen elég lenne ahhoz, hogy jól lakjon az a több százezer alultáplált magyar ember - közülük legalább 10 ezer gyermek - akik nap, mint nap éheznek. Leginkább a minőségre való törekvés – sokaknál a sznobság - áll az elképesztő élelmiszer-pazarlás hátterében.
A mértéktelen élelmiszer-pazarlás miatt azonban már lassan több élelmet dobunk ki, mint amennyit elfogyasztunk. Kutatók szerint már csak néhány év, és az élelmiszer-pazarlásból kifolyólag komoly ételhiány léphet fel nem csak a fejlődő, hanem a fejlett országokban is.
Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/noihirek.hu