Jump to content

Tudományos konferencia a gazdák szolgálatában

2014. 05. 07. 18:19

„Az európai innovációs partnerség a mezőgazdasági termelékenységért és fenntarthatóságért” címmel szervez konferenciát 2014. május 6-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az EIP-AGRI célja, hogy felhívja a figyelmet az innováció lehetőségeire az agrárgazdaságban, s ezáltal a gazdák közvetlenül kaphassanak választ problémáikra a tudomány területéről. Az „Európa 2020 Stratégia” költségvetése 4,5 milliárd eurót határozott meg az élelmiszer-biztonság, a biogazdaság és a fenntartható mezőgazdaság terén való kutatás és fejlesztés céljaira.

A „Mezőgazdasági termelékenység és fenntarthatóság” európai innovációs partnerség (EIP-AGRI) elsőszámú koncepciója, hogy tevékenysége révén hidat képezzen a gazdálkodási gyakorlat és a tudományos kutatás között, fokozva ezzel az európai versenyképességet.

A partnerség olyan fejlett ágazat kiépítésében kíván segíteni, amely nemcsak az élelmiszerhez való hozzájutást biztosítja világszerte. Ezen kívül lehetővé teszi a diverzifikált termékek és termelési módok megjelenését, a hosszú távú (nem csupán élelmiszer-előállítási célú) nyersanyag-ellátást, valamint az élelmiszerláncon belüli jobb hozzáadottérték-elosztást is.

A konferencia elsődleges célja, hogy az élvonalbeli kutatás és technológia közelebb kerüljön az érintett mezőgazdasági termelőkhöz, vállalkozásokhoz, ágazati szereplőkhöz, innovációs támogató szervezetekhez. Emellett jelentős célkitűzés, hogy elősegítve a gazdálkodók mindennapi problémáira adott gyakorlati válaszok megvalósulását.

A szervezők bíznak benne, hogy EIP-AGRI remek lehetőséget ad arra, hogy a gazdák – az Európai Unió támogatásával – megrendelőivé válhassanak a kutatási és fejlesztési tevékenységeknek, s ezáltal a problémáikra közvetlenül kaphassanak választ a tudomány területéről.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a fejlesztés szükségességére és az EIP lehetőségeire az agrárgazdaságban, valamint, hogy elősegítse új kapcsolatok, együttműködések és hálózatok kialakulását. Az esemény résztvevői elsősorban az agrárium szereplői, a felsőoktatás és a kutatóintézetek képviselői, a tanácsadók, az innovációs támogató szervezetek, valamint a kormányzati és a civil szféra képviselői.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/elelmiszer.hu