Akik csak egy kicsit is törődnek az egészségükkel jobb, ha nem dőlnek be a cukorpótlóként használt agavénak és egyéb veszélyes mesterséges édesítő szereknek. Az agavé glükémiás indexe valóban alacsony – ez még nem jelenti azt, hogy egészséges, ugyanis, a legtöbb agavé szirupnak magasabb a fruktóz tartalma, így padig különösen nem jó a cukorbetegeknek.
A magas fruktóz ugyanis nagyon káros, mert a gyomor és béltraktus képtelen megemészteni, így egyenesen a májba kerül. A hatalmas munka, amit a májra ró pár év múlva a máj hegesedéséhez és trigliceridek kialakulásához vezethet. A fruktóz nem stimulálja azokat a hormonokat, amik a jóllakottság érzését keltik, ezért hatalmas adagokban eteti magát, ami elhízáshoz, később máj és egyéb betegségek kialakulásához vezethet.
Az iparilag előállított cukor ugyanis nem ugyanaz, mint a természetben előforduló gyümölcscukor, amit az emberi szervezet könnyen lebont, nem beszélve arról, hogy jóval alacsonyabb a fruktóz tartalmuk, mint bármelyik magas fruktóz tartalmú modifikált szirupnak, melyeknek egyébként sincs semmi tápanyagértéke
Az agávé a spárgafélék családjában az agávéformák alcsalád névadó nemzetsége számos, jól ismert sivatagi és száraz égövi fajjal. A tápanyagtartalom és egyúttal a növény élvezeti értéke is a növény korával javul. A tápanyagok 90-93%-a fruktóz és glükóz, de vannak benne más egyszerű cukrok is és egy kevés vas.
Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/konyha.tv