Jump to content

Átverésnek tűnik az agave hisztéria

2014. 05. 08. 18:18

Miközben az összes biobolt felmagasztalja az agavét, egy új tanulmányból kiderült, hogy az agavéból készült szirup nemhogy segít megszabadulni felesleges kilóktól és a cukor függőségtől, de kifejezetten káros, mert sokkal több koncentrált fruktózt tartalmaz, mint a szintén magas szőlőcukor tartalmú kukorica szirup. Úgy tűnik az egész agavé körüli felhajtás nem több egy újabb, rafinált marketing fogásnál. Az agavé szirup számos biotermékbe is bekerül, miközben kiderült, nem csak természetes anyagokat tartalmaz.

Akik csak egy kicsit is törődnek az egészségükkel jobb, ha nem dőlnek be a cukorpótlóként használt agavénak és egyéb veszélyes mesterséges édesítő szereknek. Az agavé glükémiás indexe valóban alacsony – ez még nem jelenti azt, hogy egészséges, ugyanis, a legtöbb agavé szirupnak magasabb a fruktóz tartalma, így padig különösen nem jó a cukorbetegeknek.

A magas fruktóz ugyanis nagyon káros, mert a gyomor és béltraktus képtelen megemészteni, így egyenesen a májba kerül. A hatalmas munka, amit a májra ró pár év múlva a máj hegesedéséhez és trigliceridek kialakulásához vezethet. A fruktóz nem stimulálja azokat a hormonokat, amik a jóllakottság érzését keltik, ezért hatalmas adagokban eteti magát, ami elhízáshoz, később máj és egyéb betegségek kialakulásához vezethet.

Az iparilag előállított cukor ugyanis nem ugyanaz, mint a természetben előforduló gyümölcscukor, amit az emberi szervezet könnyen lebont, nem beszélve arról, hogy jóval alacsonyabb a fruktóz tartalmuk, mint bármelyik magas fruktóz tartalmú modifikált szirupnak, melyeknek egyébként sincs semmi tápanyagértéke

Az agávé a spárgafélék családjában az agávéformák alcsalád névadó nemzetsége számos, jól ismert sivatagi és száraz égövi fajjal. A tápanyagtartalom és egyúttal a növény élvezeti értéke is a növény korával javul. A tápanyagok 90-93%-a fruktóz és glükóz, de vannak benne más egyszerű cukrok is és egy kevés vas.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/konyha.tv