Jump to content

Egy hét biodiéta is csodát tehet a szervezettel

2014. 05. 16. 12:18

Egy friss tanulmányban bemutatták, hogy egyetlen hét „biodiéta” 90 százalékkal csökkenti a vizsgált növényvédő szerek szintjét a felnőtt szervezetben. A kutatás eredménye újabb bizonyítékkal támasztja alá, hogy a különösen problémás anyagok döntően az élelmiszereinkből jutnak testünkbe, a bio élelmiszerek azonban jóval kevesebb mérget tartalmaznak. A kutatás kimutatta, hogy a szerves foszforsavészter rovarirtó szerek bomlástermékének szintje 89%-kal alacsonyabb volt azok vizeletében, akik a vizsgálat egy hetében csak bio, azaz ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származó élelmiszert kaptak, mint azokéban, akik hagyományos ételt fogyasztottak.

Elszomorító adat, de hazánkban a nem bio növényi élelmünk körülbelül fele tartalmaz kimutatható mennyiségben permetezéskor használt növényvédő szereket. Ezek jelentős kockázatot jelentenek, így például a Magyarországon nagyon elterjedt, zöldségekben és gyümölcsökben gyakran kimutatott klórpirifosz már egészen kis mennyiségben is károsítja a gyermekek agyi fejlődését.

Sajnos a jelenleg Magyarországon és az EU-ban használt növényvédő szerek több okból sem mondhatóak biztonságosnak az emberi egészségre. A mai napig nem történt meg a hormonkárosító rovar-, gyomirtó és gombaölő szerek forgalomból való kivonása. Pedig az erre vonatkozó a jogszabály már évek óta erre kötelezi a hatóságokat.

A magyar hatóságok mindent elkövetnek azért, hogy a témában ne történjen előrelépés. Sőt, hazánk tiltakozik a leghangosabban, amikor az Európai Unió korlátozni próbálja a káros anyagok használatát. Bármilyen hihetetlen, a magyar kormányzati, hatósági vezetők érveiben szinte szóról szóra a vegyipari multik hamis – és számukra kedvező - állításai köszönnek vissza. Vajon az ország lakossága, vagy a mezőgazdasági vegyszergyártók profitja a fontosabb?

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biolakauz.hu/greenfo.hu