Jump to content

Fogyni alvás közben - bioritmus-kúrával

2014. 05. 20. 16:51

Eddig csak az amerikai vígjátékokban lehetett volna szó a világ legkényelmesebb diétájáról, mely szerint este jó korán ágyba bújni, és reggelre szép karcsúan ébredni. Hihetetlen, de nem film trükk, igenis lehet fogyni alvás közben. Ehhez azonban bizonyos feltételeket teljesítenünk kell. Egy vacsorára elfogyasztott szalámis pizzával természetesen nem működik az alvás közbeni fogyás, viszont biztos, hogy még nagyobb súllyal ébredünk. Ha azonban fehérje dús vacsorát fogyasztunk szénhidrát nélkül, és utána eleget alszunk, éjszaka testünk zsírégető funkciója valóban lendületbe jön, és alvás közben fogyni fogunk!

Hetvenbillió testi sejtünk mindegyikének van egy saját „sejtórája”, amelyet pontosan hozzáigazít a megfelelő napszakhoz. A belső óránkat irányító legfontosabb hormon a melatonin. A sötétedéssel a szervezet egyre több melatonint termel, erre a sejtek a nappali „teljesítmény-anyagcseréről” átkapcsolnak éjszakai „javító és regeneráló anyagcserére”.

Lefekvéskor egy másik hormon, a növekedési hormon jut szerephez. Elindítja az összes, éjszaka szükséges javítási műveletet – például az izmokban. Ehhez persze kiadós mennyiségű energiára van szüksége, amit ideális esetben a szervezet zsírraktáraiból tud felvenni.

Ennek köszönhetően álmunkban így zsírt égetünk el. Ezt azonban meggátolhatja egy késő este elfogyasztott szénhidráttartalmú vacsora. Ez ugyanis bőséges inzulint hív elő, ami aztán az éjszakai zsírégetést újabb öt órára blokkolja.

Az éjszakai fogyáshoz a legfontosabbak, ha lehet, mindig nyolc óra előtt vacsorázzunk, tisztán fehérjéből álló vacsorát. Este mozogjunk, mert az esti mozgás nemcsak kalóriákat éget el, hanem a növekedési hormon kibocsátását is fokozza, ez pedig elősegíti a normális testsúly elérését, vagyis a fogyást.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/kiskegyed.hu