Jump to content

Már 280 tonna használt sütőolajat adtak le a Mol-kutaknál

2014. 06. 17. 10:06

Már mintegy 280 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze a Mol a három éve indult  kezdeményezésével, amellyel a lakosság környezettudatosságát szeretné ösztönözni. A használt a sütőolajat a Mol kijelölt benzinkútjain lehet leadni, az országos begyűjtésben az olajvállalat 178 kútja vesz részt. A begyűjtés ösztönzésére a MOL időről-időre nyereményjátékot  is indít, az idei májusi kampányban rekordmennyiségű, több mint 20 tonna használt sütőolajat adtak le az ügyfelek, ami a megszokott havi átlag háromszorosa - közölte az olajtársaság vasárnapi közleményében.

A lefolyóba öntött használt sütőzsiradék a folyóvizekbe jutva élőlények pusztulását is okozhatja, egy csepp sütőolaj akár ezer liter folyóvíz károsodásához is vezethet. A leadott zsiradékot a Mol tisztítás és feldolgozás után bioüzemanyag összetevőként használja fel, így újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle.

A társaság májusban indított kampányt a használt sütőolaj leadásának ösztönzésére.. A leadott zsiradékot a Mol tisztítás és feldolgozás után bioüzemanyag összetevőként használja fel, így újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle.

Tavalyelőtt országszerte 100 MOL benzinkúton lehetett átadni az összegyűjtött háztartási zsiradékot, és az akkori hatalmas érdeklődés miatt a társaság folyamatosan bővítette az átvevő helyek számát. Ennek köszönhetően tavaly már 170 töltőállomáson várták azokat, akik környezetbarát módon akartak megszabadulni a sütéshez használt olajtól.

Ennek köszönhetően 2013 augusztusában rekord mennyiséget, csaknem 13,5 tonnát adtak le a vásárlók a MOL-kutaknál. A program 2011-es kezdete óta mintegy 188 tonna használt sütőolajat vittek el az emberek a MOL-hoz. A környezet védelmében a Rossi Biofuel komáromi üzemében hasznosítottak újra és állítottak elő belőle bioüzemanyagot.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI