Jump to content

A Wal-Mart a biofarmokat támadja

2014. 06. 19. 16:24

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a konvencionális mezőgazdaság egyre környezetkímélőbb megoldásokkal bővült. A farmerek, növénytermesztők és agrárcégek által generált tudományos fejlődés eredményként az organikus farmok egyre kevésbé töltik be küldetésüket. A Sustainable Product Expo-t ennek kapcsán hívta össze aWal-Mart. A mezőgazdaságra értelmezett fenntarthatóságot gyakran kapcsolják össze a bio-, avagy organikus farmokkal. Sokan ezt tekintik a világ egyre növekvő népességének ellátásához a legcélravezetőbb szervezeti egységnek, ám az összefüggés támadhatóságát egyre több kutatás igazolja.

Egy Ben-Gurion-i Egyetemen készült tanulmány kimutatta, hogy a talajvíz szennyezettségét drámaian csökkenti, ha a trágyázást az öntözési rendszeren keresztül és a növények aktuális igényei szerint végzik el azok növekedésének időszakában. Az organikus farmok viszont épp ellenkezőleg működnek: a szezon során kiegyensúlyozott a trágyázási tevékenység, ami ezért nem is tükrözi a valós igényt. Miközben a komposztálást a zöld gazdálkodás részeként tartják számon, jelentős mennyiségű üvegház-hatású gázt juttat a légkörbe.

Egy 2012-es brit meta-analízis összegyűjtötte ezeket a hatásokat. A lista alapján ammónia- és kéjgáz-kibocsátásban, valamint a nitrogén kimosódása terén is kevésbé kímélik a környezetet az organikus farmok, ami eutrofizálódáshoz (a víz elalgásodásához) és savasodáshoz vezet.

A biofarmok elutasítják a fejlett technológia használatát (így a géntechnológiát is), így a termésmennyiség bővítésére nincs kapacitás. Szakemberek szerint a biofarmok csak úgy láthatják el az emberiséget, ha azok alapterülete megnövekszik, azaz mind nagyobb földterületeken zajlik mezőgazdasági termelés és állattartás. Mindez óriási vízigénnyel jár, ennek azonban a fenntarthatósága már önmagában is kérdéses.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/figyelo.hu