Annak serkentésére, hogy változtatni lehessen a rossz táplálkozási szokásokon, az emberek közvetlenül találkozhatnak azokkal a biotermelőkkel, akiknek a termékei megfelelően elkészítve szavatolják az egészséges táplálkozást – mondta Kovács Magdolna, a program vezetője.
A másik cél annak bemutatása, hogy az egészséges élelmiszer nem feltétlenül drága, hiszen a tiszta forrásból, vagyis a frissen, idényjellegű zöldségből, gyümölcsből és egyéb táplálékból elkészített ételek ízletesek és egészségesek. Az egészség kincs, megléte elsősorban saját magunkon múlik – hangoztatta Lőrinczné Táborfi Julianna, az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület igazgatója. Ráadásul – folytatta, ha az ember egészségesen él és táplálkozik, kevesebb betegségnek van kitéve, így pedig betegség esetén lerövidül az ápolási idő is – mutatott rá.
Az igazgatóasszony elmondta, számos pozitív külföldi példa is rendelkezésre áll számukra. Olaszországban 2000 óta kötelező az olasz biotermékek felhasználása a közétkeztetésben és a betegélelmezésben. Ilyen rendszer működik Japánban, Németországban, Hollandiában, Dániában, sőt Szerbiában is, a szabadkai gyermekétkeztetésben, amihez párosul egy oktatási program is.
Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/hirado.hu