A konferencia egyik legfontosabb célja volt, hogy bemutassák, az egészséges élelmiszer nem feltétlenül drága, hiszen a tiszta forrásból, vagyis a frissen, idényjellegű zöldségből, gyümölcsből és egyéb táplálékból elkészített ételek ízletesek és egészségesek.
A Földművelésügyi Minisztérium törekvése, hogy a következő években a helyi termelőktől származó és a bioélelmiszerek aránya 30 százalék fölé emelkedjen a közétkeztetésben. Ez óriási előrelépés és hatalmas piacot lehet a hazai biotermesztőknek – emelte ki Lőrinczné Táborfi Julianna.
Számos pozitív külföldi példa is rendelkezésre áll. Olaszországban 2000 óta kötelező az olasz biotermékek felhasználása a közétkeztetésben és a betegélelmezésben. Ilyen rendszer működik Japánban, Németországban, Hollandiában, Dániában, sőt Szerbiában is, a szabadkai gyermekétkeztetésben, amihez párosul egy oktatási program is.
A minősített bioélelmiszerek megbízhatóságára a tárca szigorú kritériumokat állít fel: három évig vegyszermentesen kell tartani azt a termőterületet, ahol az élelmiszert előállítják, állattartás esetében az állatok nem kaphatnak antibiotikumot és egyéb gyógyszereket, csak biotakarmányt ehetnek, és csak megfelelő kíméletes gyógymódokkal kezelhetik őket, továbbá az előállítás és a csomagolás során sem lehet egészségre ártalmas szert használni.
Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/elelmiszer.hu