Jump to content

Csokoládéország

2014. 07. 03. 18:41

Josef Zotter és felesége, Ulrike 25 évvel ezelőtt alapította meg első cukrászdáját. A grazi cukrászműhely hátsó traktusában 20 évvel ezelőtt kezdtek kézzel készített csokoládét előállítani. Mára a kézzel készített csokoládék igazi kulttermékké váltak. Történetük által bepillantást nyújt egy izgalmas világba, ahol az újfajta ízek, új formák és művészi csomagolások mellett a fenntarthatóság is komoly szerepet játszik.

A ZOTTER manufaktúra egy családi vállalkozás 130 alkalmazottal, amely elsősorban a régióban élő nőket foglalkoztat. Josef Zotter gyerekei, Julia és Michael élelmiszertechnológiát tanulnak, emellett már mindketten tevékenyen részt vesznek a vállalkozásban is. édes kakaó A Bean-to-Bar termelési vonalnak köszönhetően Josef Zotter azon kevés csokoládémesterek közé tartozik, akik a csokoládékészítés minden termelési folyamatát házon belül végzik: a kakaóbab pörkölésétől kezdve az őrlésen át egészen a kakaómassza elkészítéséig minden egyes lépést maximális odafigyeléssel és precizitással hajtanak végre. Ezzel Zotter egyértelműen a tömegtermelés és a csokoládépiac koncentrációjával szemben pozícionálja magát. A Zotter csokoládéműhelyben nincs általános feldolgozási mód. Minden egyes kakaótípust más és más módon kezelnek, hogy a legjobban kifejezésre juttassák a kakaóbab karakterét. Az adott kakaófajta különlegessége áll az eljárás középpontjában, hogy a felszínre hozzák a finom aromákat és az extravagáns ízeket.

A Bean-to-Bar termelés nemcsak azt jelenti, hogy a kakaóbab feldolgozásától kezdve a kész csokoládéig minden folyamatot egy helyen végeznek, hanem azt is, hogy a Zotter márka felelősséget vállal a teljes termelési folyamatért – a kakaóültetvényektől egészen a csokoládéig. Egyesek az óceánok gazdag élővilágának felkutatásával foglalkoznak, Josef Zotter a csokoládét kutatja. A Z o t t e r manufaktúránál rendszerint több mint 365 féle különböző csokoládé szerepel a szortimentben. Minden egyes csokoládé különleges kalandokat tartogat, amely vagy egy új ízkombinációnak köszönhető – például a burgonyából készült vodkával töltött csokoládé esetében, vagy pedig a speciális kakaónak, mint a Pápua Új-Guineáról származó kakaóbabból készült csokoládé esetében. Josef Zotter, aki végzettségét tekintve szakács és cukrász, a mindennapokban szenvedélyes „csokoládéfeltaláló”, akinek a kíváncsisága soha nem csillapodik. A kakaóbab, a csokoládé eredeti alapanyaga aromák egyedülálló változatosságát kínálja. Egyes vélemények szerint a kakaóbab több mint 1000 féle aromakomponenssel rendelkezik. A legkülönfélébb hozzávalók felhasználásával a Zotter csokoládé nagyszerűen bizonyítja a csokoládé sokszínűségét és alakíthatóságát. megszokott Készít hegyisajtos-diós-szőlőst, erdei gyümölcsös-vaníliást, és tökmagosat marcipánnal és tepertővel is.

Sajnos a csokoládé legfőbb alkotóelemei, a kakaó és a melasz nem teremnek a Zotter csokoládé-manufaktúrát környező földeken. Zotter mégis következetes marad a nyersanyagok kiválasztásánál is. Minél közelebbről érkezzen és kimagasló minőségű legyen. Ezért csak bio-nyersanyagokat vásárol és a fair kereskedelem elkötelezett híve. 2001 óta Zotter rendszeresen utazik olyan térségekbe, ahol kakaóültetvények vannak. Mert a minőség a nyersanyagnál és a termesztésnél kezdődik. Válogatott kakaóbabjai Bolíviából, Brazíliából, Ecuadorból, Peruból, Panamából, Nicaraguából, a Dominikai Köztársaságból, Kongóból, Indiából és Pápua Új-Guineáról érkeznek. 2004 óta Zotter tagja a FAIRTRADE Ausztria szövetségnek, 2008 óta pedig szoros együttműködésben áll a svájci IMO kontroll intézettel.Követendő példa!