Jump to content

Mit jelent az ökológiai lábnyom?

2014. 07. 03. 12:58

Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...).

Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár, 2,5-szer nagyobb, mint 1961-ben. Ám ha megnézzük, hogy a Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerfelület van és 6,1 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,8 hektár jut.

Az ökolábnyom összetevői:

- a fosszilis energiafogyasztásból (pl. kőolaj, szén) származó szén-dioxid kibocsátás elnyeléséhez szükséges terület,
- lakóterületek,
- élelmiszerek előállításához szükséges területek,
- erdőgazdálkodás területe,
- halászat által használt területek.

A legfrissebb kutatás szerint fejenként 2 hektár áll mindenki rendelkezésére, hogy kielégítse az előbb említett szükségleteket (fűtés, ház, étel, stb.). Azaz: ez jelenti a Föld eltartóképességének határát, ennyit bír el amellett, hogy folyamatosan újra tudja termelni az erőforrásokat.

Kezdésként vizsgáljuk meg ökológiai lábnyomainkat (ecological footprint), hogy lássuk, ki, mennyit fogyaszt a Föld javaiból.

Ha megnézzük azonban a TOP16 ökolábnyomát, láthatjuk, hogy sok nemzet nagyobb lábon (ökolábnyomon) él, mert képtelen 2 hektárból fenntartani magát és ezért ennek többszörösét igényli! Az első kettő (Egyesült Arab Emirátusok és Katar) magasan kiemelkedik a többi közül, ami egyértelműen annak tudható be, hogy ők a világ legnagyobb kőolaj kitermelői.

Azok a nemzetek, akik 2 hektár/fő felett fogyasztanak, környezeti adósságot halmoznak fel a jövővel szemben, hiszen az utánunk jövő generációktól veszik el, fogyasztják el már most az erőforrásokat.Magyarország is jóval nagyobb lábon él (az 55. helyet foglalja el a listán), mint ahogy az kívánatos lenne, s ahogy láthatjuk, ez nagyjából azonos a Földön élő összes nemzet átlagával. Mi magyarok is másfélszer nagyobb lábon élünk, mint ahogy kellene. Ez azt jelenti, hogy ha mindenki úgy élne a Földön, mint mi, 1,5 Földbolygóra volna szükségünk!Megfontolandó!